Op deze plek treft u interessante, praktische informatie uit de papieren edities van OrthoFyto. Van sommige verschenen stukken zijn illustratieve schema’s uit artikelen hieronder kostenloos beschikbaar. Ze zijn bijvoorbeeld toepasbaar in print als handige reminder in de praktijk, of als adviestool voor geïnteresseerde clienten. Bij de download wordt de oorspronkelijke bron en OrthoFyto editie erbij vermeld, zodat u hier altijd naslag op kunt plegen. Als er een andere tabel of overzicht is dat u graag als PDF zou willen hebben, dan horen we graag van u. Mailt u ons op redactie@orthofyto.com?


OrthoFyto 2/18

antidepressiva

Mechanisme voor serotonine syndroom
OrthoFyto 2/18 Han Siem ‘Kruiden veilig combineren met reguliere antidepressiva?’ blz. 10-11

In de rubriek van apotheker Han Siem over interacties wordt ingegaan op de vraag hoe kruiden veilig te combineren zijn met antidepressiva. Het risico op gecombineerd gebruik is onder meer het serotoninesyndroom.
Deze figuur is een weergave hoe het serotoninesyndroom tot stand komt.


kruidenpreparaten

Tabel 1 – Overzicht soorten botanicals en de eisen die de overheid daaraan stelt
OrthoFyto 2/18 Theo van Rooij ‘Kwaliteit van kruidenpreparaten is complex’ blz. 30-37

Deze tabel geeft een overzicht van de soorten botanicals en de eisen die de overheid daaraan stelt. Het gaat hier om de verschillende toepassingen, waaronder identiteitsnormen, veiligheidsnormen, een controle op werkzaamheid en het soort toegestane claim. De tabel is afkomstig uit het artikel van Theo van Rooij over de kwaliteit van kruidenextracten.


Tabel 2 – Voornaamste contaminanten in botanicals
OrthoFyto 2/18 Theo van Rooij ‘Kwaliteit van kruidenpreparaten is complex’ blz. 30-37

In het artikel van Theo van Rooij over de kwaliteit van kruidenextracten geeft deze tweede tabel een overzicht van de voornaamste contaminanten in botanicals, bijvoorbeeld pesticiden, zware metalen, toxines, microbiologische contaminatie en PAK’s.


OrthoFyto 2/17

Silybum Marianum

Tabel ‘Overzicht interacties tussen Silybum marianum en reguliere geneesmiddelen’
OrthoFyto 2/17 Han Siem ‘Silybum Marianum’ blz. 6-7

De plant Silybum Marianum wordt veel toegepast in de praktijk. In combinatie met reguliere geneesmiddelen is echter de nodige alertheid vereist, vanwege het effect op de lever en de metabolisering van geneesmiddelen. Met andere woorden: een verhoogde kans op interacties. De downloadbare tabel geeft een overzicht van interacties tussen Silybum marianum en reguliere geneesmiddelen.


Eetlust(dys)regulatie

Infographic ‘Eetlustregulatie en MetS’
OrthoFyto 2/17 Karlien Bongers ‘Eetlust(dys)regulatie bij overgewicht en MetS’ blz. 18-23

De manier waarop eetlust, energieverbruik en lichaamsgewicht wordt gereguleerd is een ingewikkeld nog niet ontrafeld proces. Leptineproductie in vetcellen, hormoonproductie in het spijsverteringskanaal, integrerende systemen van de nervus vagus, hersenstam en hypothalamus, en beloningscircuits in de hersenen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze infographic geeft een schematische weergave van dit proces van eetlustregulatie bij metabool syndroom.


kinderijsbers

Kinderijsberg
OrthoFyto 2/17 Angélique De Beule ‘Elk kind verdient een gezonde start’ blz. 46

Elk kind verdient een gezonde start. Gezonde voeding maakt dit mogelijk. De kinderijsberg is een adviestool voor ouders van jonge kinderen als hulp een gezonde voeding te realiseren. Het voedingsconcept wordt in 2017 door orthomoleculaire voedingscoaches in verschillende Belgische scholen, jeugdbewegingen en ouderverenigingen gelanceerd en is opgesteld door het eFiow.


OrthoFyto 6/16

wisselwerking kruiden en medicijnen

Tabel 1 en 2 ‘Wisselwerking tussen kruiden en medicijnen’
OrthoFyto 2016/6 Drs Selma Timmer ‘Wisselwerking tussen kruiden en medicijnen’ blz. 28-35

In december 2016 publiceerden wij een artikel op basis van ‘A comprensive review of recent studies on herb-drug interaction: a focus on pharmacodynamic interaction’ van Jin Gyu Choi e.a.. Hierin waren twee tabellen opgenomen, en meerdere lezers zeiden ons dat de tabellen van praktisch nut was voor hen. De tabellen zetten farmacodynamische interacties tussen kruiden en medicijnen uiteen. Tabel 1 en 2 zijn het ‘spiegelbeeld’ van de tabellen uit het fysieke blad: hierin kunt u vanuit het geneesmiddel zoeken.

olie in de keuken

Schema: ‘Eicosanoidensynthese uit linolzuur (omega 6) en alfa linoleenzuur (omega 3)’
OrthoFyto 2016/6 Johan Maerevoet ‘Olie in de keuken voor optimale gezondheid’ blz 22-27

Het lichaam synthetiseert uit linol-en linoleenzuur eicosanoiden, lokaal werkende weefselhormonen. Deze zijn onder te verdelen in prostaglandinen, leukotrienen, prostacyclines en tromboxanen. Dit schema geeft een overzicht van de metabole route van deze vetzuren en inzicht in hoe een hoge omega-3 inname tot ontstekingsremming leidt.


OrthoFyto 3/16

Dyspepsie

OrthoFyto 2016/3 Drs Selma Timmer ‘Dyspepsie’ blz. 14-19

Dit artikel geef een overzicht van orthomoleculaire en fytotherapeutische behandelopties bij dyspepsie en complementaire ondersteuning bij eradicatietherapie, slijmvliesontsteking en ulcus pepticum.