Onverwachte oorzaak van verlies gezichtsvermogen

23 februari 2016

Onlangs wijdde het toonaangevende medisch-wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ een publicatie aan een opvallende casus. Een Nieuw-Zeelandse jongen van 16 jaar verloor in twee jaar tijd grotendeels zijn gezichtsvermogen, had vaak en veel last van urineweginfecties, neuropathie en abcessen.

Uit onderzoek van het oog bleek optische atrofie het verminderde gezichtsvermogen te veroorzaken. De tiener at erg vreemd. Vanwege een allergie voor noten en zuivel had de jongen een angst ontwikkeld voor eten. Zijn eenzijdige voeding bestond uit wit brood en Franse frietjes. Na bloedonderzoek bleek de jongen niet alleen een vitamine-A-tekort te hebben (0,1 μmol/L; normale range 0,9 -2,5 μmol/L) maar ook zijn waarden van vitamine B12, D, E, en ijzer waren te laag. Zijn behandeling bestond uit suppletie van deze micronutriënten en een psycholoog om aan zijn eetstoornis te werken. Na 4 maanden was het gezichtsveld van de jongen enorm toegenomen, zijn ontstekingen en neuropathie hersteld.

Nog niet eerder werd een dergelijke werking gezien van vitamine A bij optische afrofie. Tekorten van vitamine B12, D en E worden vaker gezien in combinatie met een vitamine-A-tekort bij voedselallergie. Een tekort aan vitamine B12 wordt ook geassocieerd met optische zenuwziekte en gezichtsverlies.

Bron:
Simkin SK, Tuck K, Garrett J, et al. Vitamin A deficiency – an unexpected cause of visual loss. The Lancet, 2016. 387(10013), 93–94. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(15)01233-7.