Basilicum bij migraine

1 juni 2020

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die optreedt in episodes en gepaard gaat met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Een migraineaanval kan veroorzaakt worden door fysiologische en psychische stressoren. Vaatverkramping en verstoringen in de afweerreactie lijken een rol te spelen. Basilicum (Ocimum basilicum L.) heeft brede antioxidante en anti-inflammatoire effecten en wordt traditioneel toegepast bij verschillende soorten hoofdpijn. Wetenschappers hebben daarom onderzocht of basilicum etherische olie een positief effect heeft op de ernst en frequentie van migraineaanvallen.

Deelnemers aan het onderzoek (n=144) waren tussen de 18 en 46 jaar en hadden meer dan een jaar lang meer dan twee migraineaanvallen per maand. De deelnemers werden onderverdeeld in vier groepen. Een groep die placebo kreeg en drie groepen die respectievelijk 2, 4 en 6% basilicum etherische olie kregen om iedere acht uur topicaal op het voorhoofd en de slapen toe te passen. Daarnaast kregen alle deelnemers tweemaal daags 325 mg paracetamol. Na twee, vier, acht en twaalf weken werd gekeken naar het klachtenpatroon. Gedurende de studieduur werden zowel de intensiteit van de pijn en het aantal migraineaanvallen minder bij de deelnemers die basilicum gebruikten. De grootste effecten werden gezien bij de mensen die 6% basilicumolie gebruikten. Vóór de interventie had 80 procent in deze groep ernstige hoofdpijn. Na twaalf weken had niemand meer ernstige hoofdpijn, maar werd de pijn bij 80 procent van de deelnemers geclassificeerd als mild. Bovendien ging de mediane frequentie van migraineaanvallen omlaag van vijf naar een per maand. De onderzoekers concluderen dat basilicumolie een goede aanvullende therapie kan zijn bij migraine.

Bronvermelding:
Ahmadifard, M., Yarahmadi, S., Ardalan, A., Ebrahimzadeh, F., Bahrami, P., & Sheikhi, E. (2020). The Efficacy of Topical Basil Essential Oil on Relieving Migraine Headaches: A Randomized Triple-Blind Study. Complementary Medicine Research, 1-9. doi: 10.1159/000506349