Kamille bij depressie met angsten

04 Jan, 2021

Een gegeneraliseerde angststoornis gaat in een groep patiënten gepaard met depressieve gevoelens. Omdat sommige mensen niet langdurig antidepressiva kunnen of willen gebruiken, proberen onderzoekers steeds vaker alternatieven te vinden. Kamille (Matricaria chamomilla) wordt sinds lange tijd gebruikt bij angsten. In een recente klinische studie werd aangetoond dat kamille de symptomen bij een gegeneraliseerde angststoornis significant vermindert. Door middel van een post-hoc analyse is gekeken naar de effecten van kamille bij mensen met een angststoornis die al dan niet gepaard gaat met depressieve gevoelens.

Deelnemers waren 18 jaar of ouder en hadden allen een gegeneraliseerde angststoornis volgens de criteria uit het DSM-IV. Honderd deelnemers hadden uitsluitend angsten, 79 deelnemers hadden tevens depressieve gevoelens. De deelnemers gebruikten gedurende acht weken 1500 mg kamille droog extract met daarin 6 mg flavonoïden overeenkomend met 2 gram gedroogde kamillebloemen. In beide groepen was het angstdempende effect ongeveer even sterk. De mensen die naast de angststoornis tevens depressief waren, ondervonden daarnaast een antidepressief effect van kamille.

Wetenschappers geven aan dat kamille mogelijk effectief is bij depressie, angst en een combinatie van beide. Het werkingsmechanisme is nog onduidelijk, al lijken de beïnvloeding van de HPA-as en verbetering van de noradrenerge prikkelverwerking in het zenuwstelsel een rol te kunnen spelen. Vervolgonderzoek, dat specifiek opgezet is om het antidepressieve effect te onderzoeken, moet de gevonden effecten bevestigen.

De Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Amsterdam, J. D., Li, Q. S., Xie, S. X., & Mao, J. J. (2020). Putative antidepressant effect of chamomile (Matricaria chamomilla L.) oral extract in subjects with comorbid generalized anxiety disorder and depression. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 26(9), 815-821.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter