Studie omega 6 linolzuur: ontstekingsreactie is genetisch bepaald

25 Feb, 2019

Of het lichaam gunstig of ongunstig reageert op het omega 6-vetzuur linolzuur blijkt niet alleen afhankelijk te zijn van hoeveel we ervan innemen. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk grotendeels genetisch bepaald.

Het is lang een raadsel geweest. Linolzuur werkt pro-inflammatoir en tegelijkertijd is het in staat het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verminderen. De oorzaak van deze discrepantie lijkt te liggen in onderlinge genetische verschillen in de reactie op vetzuren. Finse onderzoekers vonden dat mensen met verschillende varianten van het FADS1-gen een andere inflammatoire respons en nuchter glucose vertoonden als hun voeding werd aangevuld met linolzuurrijke zonnebloemolie. Dit was de eerste keer dat dit verband werd bestudeerd bij de mens.

Het FADS-gen is verantwoordelijk voor de aanmaak van de enzymen die omega 3- en 6-vetzuren in het lichaam omzetten naar langere ketens. SNP’s van het FADS1- en FADS2-gen regelen en beïnvloeden de vetzuurcompositie van het lichaam. Enkel-nucleotide polymorfisme (Engels: single nucleotide polymorphism, afgekort als SNP, uitgesproken als snip) betreft een variatie in het DNA – een polymorfisme – van een enkele nucleotide lang. Dat betekent dat men op één plaats in het genoom bij verschillende mensen een ander nucleotide aan kan treffen.
Eerder berichtten we u dat onderzoekers hadden geconstateerd dat bepaalde FADS-polymorfismen een beschermende invloed leken te hebben op de ontwikkeling van diabetes type 2.

In de orthomoleculaire praktijk wordt een start gemaakt met DNA-screening naar dit soort polymorfismen. In editie 2018-6 van OrthoFyto over epigenetica ging Rob van Dijk in op DNA-analyses in de praktijk. U kunt dit artikel hier bestellen. Als u geabonneerd bent op OrthoFyto dan kunt u het hele artikel lezen door in te loggen.


Bronnen:
Maria A Lankinen, Alexander Fauland, Bun-ichi Shimizu, Jyrki Ågren, Craig E Wheelock, Markku Laakso, Ursula Schwab, Jussi Pihlajamäki. Inflammatory response to dietary linoleic acid depends on FADS1 genotype. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019; DOI: 10.1093/ajcn/nqy287
Brayner B, Kaur G, Keske MA, Livingstone KM. FADS Polymorphism, Omega-3 Fatty Acids and Diabetes Risk: A Systematic Review. Nutrients. 2018 Jun 13;10(6). pii: E758.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter