Verband corona en vitamine K-tekort onderzocht

18 May, 2020

Artsen en wetenschappers van het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en de Universiteit van Maastricht hebben onderzoek gedaan naar de rol van vitamine K op het verloop van Covid-19. Deelnemers aan de studie waren 123 mensen met Covid-19 en 184 gezonde mensen die de controlegroep vormden. De wetenschappers vonden dat Covid-19-patiënten met een lage zuurstofsaturatie vaker een lager vitamine K-gehalte hadden dan gezonde mensen. Bovendien hadden de mensen die op de intensive care lagen een lager vitamine K-gehalte dan patiënten bij wie de ziekte een minder ernstig verloop had.

Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling. Het virus veroorzaakt bij een groep mensen ernstige bloedstollingsproblemen met een risico op longembolie. Een tekort aan vitamine K zou deze problemen in de hand kunnen werken. De wetenschappers geven aan dat vervolgonderzoek nodig is om te bepalen of vitamine K-suppletie het verloop van Covid-19 gunstig kan beïnvloeden. Een klinische studie wordt binnenkort gestart in het CWZ en Maastricht Universitair Medisch Centrum.

De volledige publicatie kunt u hier vinden.

Bronvermelding:
Dofferhoff, A. S., Piscaer, I., Schurgers, L. J., Walk, J., van den Ouweland, J. M., Hackeng, T. M., … & Janssen, R. (2020). Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19. Preprints 2020, 2020040457.