Duizendblad bij aambeien

07 Dec, 2023

Hemorroïden (aambeien) manifesteren zich met symptomen als een bloeding, prolaps, jeuk en ongemak. Behandeling richten zich doorgaans op symptomatische verlichting. Een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische studie heeft de werkzaamheid van een hydroalcoholisch extract van Achillea millefolium (duizendblad) als zalf bij de behandeling van matig ernstige interne aambeien aan het licht gebracht.

Aan de studie deden 54 patiënten mee, die gedurende een periode van tien dagen behandeld werden. De behandeling, bestaande uit een zalf met vijf procent hydroalcoholisch extract van Achillea millefolium, werd vergeleken met een placebo. De patiënten, gediagnosticeerd met graad één en twee interne hemorroïden, werden willekeurig toegewezen aan een van de twee groepen. De zalf werd driemaal daags aangebracht en de patiënten ontvingen tevens aanbevelingen voor leefstijlmodificaties en het gebruik van laxeermiddelen. De resultaten van de studie waren bemoedigend. Patiënten die de Achillea millefolium-zalf gebruikten, vertoonden significant lagere scores op symptomen zoals pijn, ongemak tijdens defecatie, bloedingsintensiteit en bloedingsfrequentie in vergelijking met de placebogroep. Er was geen significant verschil in termen van jeuk tussen de twee groepen.

Achillea millefolium, een meerjarige plant met een medicinale geschiedenis van meer dan 3.000 jaar, heeft anti-ulcerogene, ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxidante eigenschappen. Het specifieke extract van Achillea millefolium verminderde de expressie van ontstekingscytokines en verlaagde het niveau van vrije radicalen. De zalf in het onderzoek was rijk aan fenolen waaronder galluszuur en flavonoïden zoals quercetine. Het flavonoïde quercetine staat bekend als venotonicum. Het verbetert de vasculaire tonus en vermindert de capillaire permeabiliteit wat mogelijk bijdraagt aan symptomatische vermindering.
De resultaten impliceren dat Achillea millefolium-zalf een veelbelovende en veilige behandeloptie kan zijn voor patiënten met matig ernstige interne hemorroïden.

Bronvermelding:
Mahmoudi, A., Seyedsadeghi, M., Miran, M., Ahari, S.S., Layegh, H., & Mostafalou, S. (2023). Therapeutic effect of Achillea millefolium on the hemorrhoids; A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of Herbal Medicine, 39.