(Extra) Vitamine C bij fracturen en bij implantaten

25 Apr, 2022

Extra vitamine C kan de botgenezing verbeteren na een fractuur of na implantaatchirurgie, zo blijkt uit onderzoek. Het belang van vitamine C in het botmetabolisme is opmerkelijk groot, terwijl grote groepen mensen risico lopen op suboptimale niveaus vitamine C (rokers, ouderen, alcoholgebruikers en diabetici).

Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen van het type 1. Het zorgt dat deze bindweefselstructuren zich op een georganiseerde manier rangschikken waardoor de botmatrix wordt versterkt. En het ondersteunt de hydroxylering van collageen. Bovendien bevordert vitamine C de expressie van genen die verband houden met de differentiatie van kraakbeencellen en het is betrokken bij de aanmaak van botvormende cellen.

Anderzijds hebben preklinische en klinische studies aangetoond dat een tekort aan vitamine C een vertraging van de weefselgenezing veroorzaakt en de collageensynthese remt. Bovendien is dit tekort in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose en fracturen als gevolg van verminderde botvorming.

De regeneratie van botweefsel en de plaatsing van tandheelkundige implantaten nemen toe, vooral bij oudere patiënten. Vitamine C-supplementen aanbevelen tijdens de genezingsperiode van het bot kan een doeltreffende, goedkope en gemakkelijk toe te passen behandeling zijn. Deze supplementen zouden vooral nuttig kunnen zijn bij rokende patiënten en bij patiënten met hypercholesterolemie, gezien hun verhoogde behoefte aan antioxidanten. Hoewel aanvullende, goed uitgevoerde studies bij dieren en mensen nodig zijn, lijkt vitamine C de botregeneratie te versnellen zonder bijwerkingen.

Bronvermelding:
Barrios-Garay, K., Toledano-Serrabona, J., Gay-Escoda, C., & Sánchez-Garcés, M. Á. (2022). Clinical effect of vitamin C supplementation on bone healing: A systematic review. Medicina oral, patologia oral y cirugia bucal, 24944. Advance online publication.