Omega 6-vetzuren spelen rol bij diabetes en overgewicht

11 Mar, 2024

Overgewicht en diabetes type 2 vertonen overlap in de onderliggende pathofysiologie. Obesitas hoeft echter niet altijd te leiden tot metabole disfunctie. De functie van vetcellen (adipocyten) blijkt hierin een bepalende rol te spelen. Onderzoek toont aan dat een hoge inname van omega 6-vetzuren leidt tot een verstoorde functie van vetweefsel waardoor metabole disfunctie in de hand wordt gewerkt.

Een verstoorde functie van wit vetweefsel leidt tot een verminderde aanmaak van nieuwe vetcellen. Het circulerende vetoverschot moet echter wel worden opgeslagen. Bestaande vetcellen nemen daarom meer vet op waardoor deze vergroten en er hypertrofische obesitas ontstaat. Deze vergrote vetcellen zijn ontstekingsbevorderend en spelen een belangrijke rol bij het verstoren van de suikerstofwisseling en insulinegevoeligheid. Onderzoekers hebben in een kleinschalig ‘proof-of-concept’-onderzoek bekeken hoe het kan dat de functie van het witte vetweefsel verstoord raakt. Een van de stoffen die mogelijk een rol kan spelen is 4-hydroxy-2-nonenal (4-HNE), een bijproduct uit de lipideperoxidatie van omega 6-vetzuren. De stof is in overmaat aanwezig bij insulineresistentie en kan oxidatieve schade veroorzaken. De onderzoekers bekeken het vetweefsel van mensen met overgewicht en diabetes type 2 en vergeleken dit met het vetweefsel van gezonde mensen. Zij vonden een ophoping van 4-NHE in het buikvet van mensen met overgewicht en diabetes. Deze ophoping was een belangrijk kenmerk van het diabetische vet en zorgde bovendien voor een verstoorde functie van het vetweefsel. De levensvatbaarheid van adiposevoorlopercellen werd negatief beïnvloed in aanwezigheid van 4-NHE. Bovendien werden ontstekingsbevorderende signaalroutes in het vetweefsel geactiveerd die het ontstaan van insulineresistentie in de hand werken.

Deze nieuwe bevindingen wijzen op een sterke relatie tussen de aanwezigheid van omega 6-vetzuren en het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2. Dit maakt een beperking van de inname van deze stoffen een interessante behandeloptie bij metabole disfuctie in combinatie met overgewicht. Voedingsmiddelen rijk aan omega 6-vetzuren zijn onder andere bewerkte plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook verschillende noten, zaden, margarine en bewerkte bak- en braadvetten.

Bronvermelding:
Murdolo, G., Bartolini, D., Tortoioli, C., Vermigli, C., Piroddi, M., & et al. (2023). Accumulation of 4-Hydroxynonenal Characterizes Diabetic Fat and Modulates Adipogenic Differentiation of Adipose Precursor Cells. International Journal of Molecular Sciences, 24(23):16645.