voorwoord 116
OrthoFyto 1/16
Ellen Vunderink

De februari-maart editie heeft als OF FOCUS ‘Met hart en ziel’. Met onder andere een mooi artikel met Walter Faché over ‘Biochemie als basis voor het leven.’

Voorwoord: Met hart en ziel, door Ellen Vunderink
Ortho column: Een nieuw begin – door Irene de Vries
OF FOCUS: In gesprek met Walter Faché – door Els Smits
Ortho jouw voeding: Vreugde – door Anna M. Kruyswijk – van der Heijden
OF FOCUS: Nieuwe kansen voor de fytotherapie – door Toine de Graaf
Ortho bouwsteen: Het belang van essentiële suikers – door Dorothé Lueb
Fyto plant: Meidoor in de fytotherapie – door David Gast
OF FOCUS: Het coherente hart als omvattend brein en medicijn – door Liselotte Mentink
Fyto: Voorjaarsmoeheid – door Renée Koenders en Esther Tenhagen
Fyto Column: Synergie 1 + 1 = 3 – door Maaike van Kregten

Voorwoord: Met hart en ziel

Walter Faché heeft zijn ziel en zaligheid gestoken in de oprichting en ontwikkeling van eFIOW en de tijdschriften OrthoFyto en LeefNu. Het is voor ons een eer dat wij beide bladen hebben mogen overnemen. Heel ons hart en al onze kennis en kunde zetten we in om OrthoFyto verder te verspreiden. Vanaf deze plek spreken we graag onze dank en respect uit aan Walter voor de wijze waarop hij het gedachtengoed van Linus Pauling in België heeft doen groeien en bloeien.

OrthoFyto is sinds juni 2007 als enig neutraal orthomoleculair wetenschappelijk vaktijdschrift erkend door de European Union of Science Journalists Associations en de European Research Advisory Board. Natuurlijk willen we deze standaard behouden. Zoals u wellicht weet, werkt Uitgeverij Arcturus samen met drs. Fleur Kortekaas in het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige. Fleur is daar ons wetenschappelijk geweten en dat zal zij ook zijn voor onze nieuwe tijdschriften.

Bij OrthoFyto ontving u LeefNu, het consumententijdschrift dat u voor uw patiënten of cliënten in de wachtkamer kunt leggen. Wij hebben LeefNu een nieuw gezicht en nieuwe naam gegeven: L’even over natuurlijk gezond zijn. Onze grote droom was om een consumententijdschrift te maken omdat wij geloven in de waarde van de natuurlijke zorg. Wij zijn erg blij dat deze droom nu werkelijkheid is. L’even informeert iedereen, die geïnteresseerd is, over de mogelijkheden die de natuurlijke zorg biedt, losstaand en in combinatie met de reguliere behandelvormen.

Wij introduceren graag onze nieuwe vaste schrijvers voor OrthoFyto, specialisten op het gebied van orthomoleculair: Anna Kruyswijk van der Heijden MD en drs. Irene de Vries, en op het gebied van fytotherapie: Esther Tenhagen en Renée Koenders MSc, drs. Maaike van Kregten en David Gast. Dit team is overigens nog niet compleet, we zijn nog aan het ‘bouwen’ en zoeken naar balans tussen Belgische en Nederlandse schrijvers.

Deze eerste OrthoFyto heeft als focus (OF-Focus) ‘Hart en ziel’ omdat wij twee grondleggers van ‘ortho’ en ‘fyto’ willen laten vertellen over hun passie, over wat hen zo in hun hart heeft geraakt dat zij hun leven hebben gewijd aan de ontwikkeling van hun vakgebied. Een interview dus met Walter Faché over ‘ortho’ en een interview met de Nederlandse ‘moeder’ van de fytotherapie Tedje van Asseldonk. Anna Kruyswijk van der Heijden gaat in haar eerste rubriek in op het hart en we geven aandacht aan Heartmath. Naast deze artikelen komen ook andere onderwerpen aan bod, zoals deze keer essentiële suikers in het artikel dat Dorothé Lueb MSc voor ons schreef.

De redactieraad van OrthoFyto wordt gevormd door ir. Els Smits, adjuncthoofdredacteur, Annemieke Meijler, eindredacteur, drs. Fleur Kortekaas, wetenschappelijk redacteur en mijzelf. Met hart en ziel hebben we gewerkt aan deze eerste uitgave, die er iets anders uitziet dan u gewend bent. Wij hopen dat u zich snel thuis zult voelen in de nieuwe OrthoFyto. En we lezen graag wat uw leeservaringen zijn, schrijft u ons op redactie@orthofyto.com?

handt. ellen