voorwoord 216
OrthoFyto 2/16
Annemieke Meijler

De april-mei editie heeft als OF FOCUS ‘Diagnostische testen’. Met onder andere een mooi artikel van Lia van der Geest over ‘Voedselovergevoeligheid?’

Voorwoord – door Ellen Vunderink
Ortho column: Diagnostiek – door Irene de Vries
OF FOCUS: Voedselovergevoeligheid? – door Lia van der Geest
Ortho jouw voeding: Het deurknop-fenomeen en intuïtie – Anna M. Kruyswijk – van der Heijden
OF FOCUS: Toegevoegde waarde van fecesonderzoek in vaststellen van darmconditie – door Sarah Roozendaal en Fleur Kortekaas
Ortho bouwsteen: Alfaliponzuur: een radicale antioxidant – door Casper Beukema
Fyto plant: Rhodiola – door David Gast
OF FOCUS: Een verdieping in diagnostiek en screenen – door Armelle Demmers
Ortho: Het effect van vasten op preventie van chronische aandoeningen en leverontgifting – door Fleur Kortekaas
OF FOCUS: De schildklier als leefstijlorgaan – door Els Smits
Fyto: Hooikoorts – door Renée Koenders en Esther Tenhagen
Fyto Column: Fytotherapie in Griekenland – door Maaike van Kregten

Voorwoord: Diagnostiek

Diagnostiek waaronder de differentieel diagnose is een belangrijke stap in het klinisch redenatieproces om steeds nader tot de feitelijke vaststelling van de aard van de klachten te komen. Wat zou er aan de hand kunnen zijn bij deze cliënt? Welke mogelijkheden zijn er om dit te onderzoeken? En wat zeggen die testuitslagen vervolgens? Zijn ze voldoende sensitief en specifiek voor datgene wat ik wil onderzoeken?

Het terrein van de diagnostiek is veelomvattend. In deze uitgave van OrthoFyto belichten wij dit gebied in de ‘FOCUS’-artikelen. U treft onder meer het artikel ‘toegevoegde waarde van fecesonderzoek in vaststellen van darmconditie’. In dit artikel geven de auteurs Fleur Kortekaas en Sarah Roozendaal aan dat er nog steeds hiaten zijn in de kennis over een gezond darmmicrobioom. Om die reden is het van belang de interpretatie van resultaten van fecesonderzoek naar de gezondheid van de cliënt kritisch te beschouwen. Lia van der Geest heeft een enorme praktijkervaring als orthomoleculair diëtist en geeft in haar artikel weer hoe zij stap voor stap klachten van voedselovergevoeligheid ontrafelt. In een interview geeft natuurarts Kim van Wetten informatie over de diagnostiek en behandeling van hypothyreoïdie.

Natuurlijk bestaan er in de complementaire geneeskunde ook diverse relatief nieuwe diagnostische testmethodes zoals: speekseltesten, testen die werken met bioresonantie of acupunctuurpunten, via kinesiologie of energetische testmethoden. Hoewel de praktijkervaringen in het algemeen positief zijn, is er nog weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek over de betrouwbaarheid van deze testmethoden. Zodra hier meer over bekend is, berichten wij u natuurlijk graag in één van de volgende OrthoFyto’s.

Via deze weg wil ik u op de hoogte stellen dat mijn betrokkenheid bij OrthoFyto verandert. Jarenlang was ik eindredacteur en ik heb dat met veel passie en plezier gedaan. En… het uitgeven van tijdschriften is er één van een continue deadline. Om die reden kies ik voor een andere functie, uit het productieproces. Ik zal creatief meedenkend zijn op de achtergrond. Daardoor hoop ik ruimte te vinden voor het zelf schrijven van artikelen.

Hartelijke groet,

Annemieke Meijler