voorwoord
OrthoFyto 3/16
Ellen Vunderink

De juni-juli editie heeft als OF FOCUS ‘De maag’. Met onder andere een mooi artikel van Christel Stevens over ‘De maag als zuurproducerend orgaan’.

Voorwoord – door Ellen Vunderink
Ortho column: Eerst het zuur en dan het probleem – door Irene de Vries
OF FOCUS: De maag als zuurproducerend orgaan – door Christel Stevens
Ortho jouw voeding: De maag ‘Out of the Box’ – door Anna M. Kruyswijk – van der Heijden
OF FOCUS: Dyspepsie – door Selma Timmer
Ortho bouwsteen: Mythe van brandend maagzuur leidt tot alle degeneratieve ziekten – door Walter Faché
Fyto plant: Arctium lappa – door David Gast
OF FOCUS: De maag in balans – door Jochem Bögemann
OF FOCUS: Ghreline – door Maaike van Kregten
OF FOCUS: Ander licht op maagzuurremmers – door Marleen Nys
Fyto: De maag en de vier natuurkwaliteiten – door Renée Koenders en Esther Tenhagen
Fyto Column: Noodzakelijk Holisme – door Maaike van Kregten

Voorwoord:

Dit is alweer de derde OrthoFyto die Uitgeverij Arcturus maakt. Het doet ons goed dat we al veel positieve reacties hebben ontvangen. Naast de positieve reacties hebben we ook kritische geluiden gehoord. Deze hebben we uit en te na besproken in de redactieraad en meegenomen bij de totstandkoming van de artikelen in dit tijdschrift. Graag nodigen we u uit om na het lezen van deze editie ons feedback te geven zodat we verder kunnen in onze ontwikkeling met OrthoFyto.

Eén van de onderwerpen waarover wij gesproken hebben op basis van lezers’ feedback is het vertalen van wetenschappelijke informatie naar praktische gebruiksadviezen of protocollen. Alhoewel wij de belangstelling voor een protocol begrijpen, kiezen wij ervoor om deze niet te geven. Wij zien het als onze taak als vaktijdschrift om u te informeren over feitelijke kennis en relevante
onderzoeksresultaten. Deze willen we zodanig presenteren dat u op basis hiervan zelf uw keuzes kunt maken over de inzet van supplementen of kruiden.

Wij weten dat veel lezers wachten op het tweede deel van het artikel van Walter Faché over het gebruik, zowel preventief, curatief als nabehandeling, van natriumbicarbonaat bij kanker. Dit zal in de volgende editie verschijnen. De OF Focus in die editie is geneesmiddelen en interactie. Wilt u ons feedback geven op deze editie? Mailt u ons dan op redactie@orthofyto.nl.

handt. ellen