OrthoFyto, editie 1/2020

13 Feb, 2020

De februari editie heeft als OF FOCUS ‘Rust’. Met onder andere een mooi artikel van Geert Vergote over ‘De rol van adaptogenen bij burn-out’.

* Voorwoord: Veranderingen – door Fleur Kortekaas
* Ortho Jouw Voeding: De stoute vrede – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Antibiotica; interacties en synergie – Door Han Siem
* OF FOCUS: De rol van adaptogenen bij burn-out – door Geert Vergote
* OF FOCUS: ADHD, neurotransmissie en voeding – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: De biochemie van angst integraal bezien – door Els Cornelis
* Column: Slaapapneu – door Angélique De Beule
* Ortho: Ziek van de lucht binnenshuis – door Karlien Bongers
* Ortho: Parkinson en het darmmicrobioom – door Lita Jousma en Wytze van der Zwaag
* Fyto: Avena sativa, een strohalm als tonicum – door Armelle Demmers

Voorwoord: Veranderingen

Nog voordat u deze eerste regel leest zag u waarschijnlijk al de veranderingen op deze pagina; het fotootje bovenaan en de ondertekening. Ellen Vunderink heeft het hoofdredacteurschap overgedragen. Bladenmaken is zeer intensief werk; Ellen maakte er twee en dat werd langzamerhand echt te gek. Daarom gaat zij zich voortaan volledig concentreren op het vakblad en ondergetekende op OrthoFyto. Buiten deze pagina zal er niets wezenlijks veranderen. Wat niet betekent dat we statisch zijn. We zullen nieuwe horizonten blijven ontdekken, maar intussen het schip goed op koers houden.

Om in die beeldspraak te blijven: de zorg is een groot schip dat maar traag van koers verandert. Toch lijkt het geleidelijk de richting op te zoeken van het nieuwe genezen. Daar wordt een aantal uitgangspunten van de orthomoleculaire en functionele geneeskunde omarmd. Zoals het belang van preventieve geneeskunde, een gezonde leefstijl, duurzaam leven en respect voor de natuur, het holistische uitgangspunt. Value Based Healthcare wint terrein; de wens van de patiënt wordt als uitgangspunt genomen voor de wijze van behandelen en dat heeft effect op de structuur van de zorg. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht bepleitten onlangs de opname van omega 3 in een aantal zorgrichtlijnen. Concepten in ons vakgebied breken door naar andere disciplines in de zorg!

Wilt u over dit soort zaken met ons meedenken?
Sluit u dan aan bij ons lezerspanel:
opgeven via redactie@orthofyto.com

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto