OrthoFyto, editie 1/2022

08 Feb, 2022

De februari editie heeft als OF FOCUS ‘Slaap’. Met onder andere een mooi artikel van Marilène Dols over ‘Individuele inzet van kruiden bij insomnia’.

* Voorwoord: De tijd zal het leren – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: Wakker – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Hersentonicum Brahmi ook regulier interessant – Door Han Siem
* OF FOCUS: Relaties tussen slaap en insulinegevoeligheid – door Peter Voshol en Gerda Pot
* OF FOCUS: Individuele inzet van kruiden bij insomnia – door Marilène Dols
* OF FOCUS: Slaapproblemen en genetica – door Eveline van der Wel
* Fyto: Passiebloem bij milde slaapstoornissen - door Geert Verhelst
* Ortho: De weldaad van fermenteerbare voedingsvezels – door Rineke Dijkinga
* Interview: 'Wij streven naar behoud van veilige, werkzame supplementen' – door Margot Lodewijk
* Ortho: Wederzijdse interactie tussen medicatie en darmmicrobioom – door Dr. Karen Koning i.s.m. Fleur Kortekaas
* Optimum: Rustelozebenensyndroom – door Angélique De Beule

Voorwoord: De tijd zal het leren

Ik ben de trotse inwoner van een ecologische woonwijk. Een wijk met buurthuis, dat we met een veertigtal huishoudens hebben gebouwd. Ondanks ons gezamenlijk doel - natuurvriendelijk wonen in een wijk waarin we meer samen doen - ging het pad dat wij bewandelden niet altijd over rozen. Er waren verschillende visies over hoe je met elkaar tot natuurvriendelijk wonen komt.

Ik herken dat in de gezondheidscrisis waarin we ons nu bevinden. We hebben een gemeenschappelijk doel: gezondheid waarborgen. De zienswijze waarop we tot dat doel moeten komen verschilt per land, per individu. Als redactie hebben we daar ook mee te maken en we willen ruimte creëren voor verschillende visies in deze verwarrende tijden. Voor de column van Anna Kruyswijk in deze editie heeft dat tot stevige discussie geleid. Aannames en stellingen in die column worden niet gedeeld door de redactie. Nu mag onze persoonlijke mening plaatsing van een column niet in de weg staan. De tekst botste echter naar onze overtuiging ook met de redactieformule die o.a. 'geweldloze communicatie' vergt. Toch hebben we - na wederzijdse instemming met een aantal aanpassingen - in het kader van transparantie en open journalistiek gekozen voor plaatsen.

Het is een levenskunst er met elkaar uit te komen als visies fundamenteel verschillen. De tijd zal leren in hoeverre we daarin met elkaar zijn geslaagd. Laten we niet vergeten dat ons doel hetzelfde is.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto