De april editie heeft als OF FOCUS ‘Metabool Syndroom’ II van IV. Met onder andere een mooi artikel van Fleur Kortekaas over ‘Gedragsverandering als kunst om uw cliënt te helpen’.

* Voorwoord: MetS, II van IV – door Ellen Vunderink
* Rubriek Interacties: Silybum Marianum – door Han Siem
* Ortho Jouw Voeding: Helden in de voedingswetenschap – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* OF FOCUS: Gedragsverandering als kunst om uw cliënt te helpen – door Fleur Kortekaas
* OF FOCUS: Eetlust(dys)regulatie bij overgewicht en MetS – door Karlien Bongers
* OF FOCUS: Orthomoleculaire suppletie tegen insulineresistentie – door Selma Timmer
* Ortho paracetamol: Het probleem met de octopus paracetamol – door Gabriël Devriendt
* Fyto: Acne bij volwassen vrouwen – door Marilène Dols
* Fyto plant: Melisse – door Fleur Kortekaas
* Fyto column: Elk kind verdient een gezonde start – door Angélique de Beule

Voorwoord: MetS, II van IV

Op de website van OrthoFyto, www.orthofyto.com, staat interessante, praktische informatie op u te wachten. Alle bronnen zoals vermeld in de bronvermelding bij ieder artikel staan overzichtelijk op de website. Nu moet u nog met ‘copy paste’ werken maar we werken er hard aan om te zorgen dat het links worden die u met één klik naar de betreffende bron brengen. En van sommige verschenen stukken zijn kosteloos PDF’s beschikbaar. Om een voorbeeld te geven, in december 2016 publiceerden wij een artikel op basis van ‘A comprehensive review of recent studies on herb-drug interaction: a focus on pharmacodynamic interaction’ van Jin Gyu Choi e.a.. Hierin was een tabel opgenomen, en meerdere lezers zeiden ons dat de tabel van praktisch nut was voor hen. Daarom hebben we van deze tabel een PDF gemaakt die vrij te downloaden is op onze website. Dit geldt ook voor de artikelen over pepsine en olie in de keuken. Als er een ander artikel of overzicht is dat u graag als PDF zou willen hebben, dan horen we graag van u. Mailt u ons dan op redactie@orthofyto.com?

Veel mensen blijken, naar aanleiding van mijn vorige voorwoord, het met me eens te zijn dat het niet gemakkelijk is om gezond te leven in onze maatschappij. en nog meer mensen zeiden me dat ze zo graag hun leefstijl willen veranderen maar dat het zo moeilijk is om het echt te doen. Dat is voor mij heel herkenbaar. Ooit, ruim dertig jaar geleden, moest ik stoppen met studeren omdat ik ziek was en niemand wist wat ik had. Bij toeval kwam ik terecht bij een arts die orthomoleculair werkte. Het bleek dat ik hypoglycemie had. Van de ene op de andere dag ben ik de voedingsadviezen van Gert Schuitemaker gaan volgen. Ik herinner met dat ik drie keer per dag groenten in de wadjan maakte, en altijd thermoflessen met kruidenthee en karnemelk bij me had. Twee jaar heb ik dat strikt volgehouden. Toen bezweek ik voor een ijsje in Florence. Ik werd ziek maar voelde me de dag erna weer goed. Lang leve de veerkracht van ons lichaam. Maar niemand weet hoe graag ik weer zo strikt zou willen leven want dat voelde zo lekker. En toch lukt het niet altijd. Het is spannend om dit op te schrijven want ik ken de reacties. Ik doe het omdat ik begrip wil vragen voor al die mensen die moeite hebben om hun gedrag om te buigen. En om uw aandacht te vragen voor de OF Focus artikelen in deze MetS II editie: gedragsverandering, eetlust(dys)regulatie en suppletie bij MetS.

handt. ellen
Hoofredacteur OrthoFyto