OrthoFyto, editie 3/2020

05 May, 2020


De mei editie heeft als OF FOCUS ‘Corona’. Met onder andere een mooi artikel van Leo Pruimboom over ‘SARS-CoV-2 en de rol van glycanen’.

* Voorwoord: Beproefd grondbeginsel – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: Triage – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Weerstand bevorderende middelen – Door Han Siem
* OF FOCUS: Kenmerken van SARS-CoV-2 en de Covid-19-infectie – door Selma Timmer
* OF FOCUS: SARS-CoV-2 en de rol van glycanen – door Leo Pruimboom
* OF FOCUS: Kruiden en SARS-CoV-2 – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: SARS-CoV-2 en essentiële oliën – door Harmen Rijpkema
* Corona: Virale luchtweginfecties en suppletie – door Els Smits
* Corona: Vitamine C in longontsteking en sepsis – door Fleur Kortekaas
* Optimum: Le microbe ou le terrain? – door Angélique De Beule

Voorwoord: Beproefd grondbeginsel
Als het om kennis over SARS-CoV-2 gaat, staan we nog in de kinderschoenen. Maar wát we denken te weten, willen we nú met u delen. Dat heeft onze hoogste prioriteit, al is het in het volle besef dat deze kennis niet uitputtend is; veel vragen kunnen nog niet beantwoord worden. We doen dit met gepaste bescheidenheid en hebben weloverwogen keuzes gemaakt.

De plaats van de complementaire geneeskunde is duidelijk. We verlaten ons op een beproefd grondbeginsel: het systeem versterken. Dus we ondersteunen onze cliënten bij het optimaliseren van hun voedingsconditie, hun immuunsysteem en het zelfgenezend vermogen van hun lichaam. We richten onze deskundigheid op preventie en begeleiding van milde casussen van Covid-19, met inachtneming van de geldende sociaal-hygiënische maatregelen. Daarnaast hebben we extra aandacht voor risicogroepen met op het individu afgestemde adviezen. En we kunnen mensen leefstijlbegeleiding aanbieden tijdens de lockdown-restricties of ze ondersteunen bij herstel na de infectie.

Wij hebben u deze editie versneld digitaal aangeboden. Ook de papieren editie viel eerder op uw mat. Dat was vooral mogelijk door de open manier waarop deskundigen – tot op internationaal niveau – kennis met ons hebben willen delen. Ik wens u sterkte en veerkracht toe. Met een natuurlijke groet,

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto