OrthoFyto, editie 4/2021

04 Aug, 2021

De augustus editie heeft als OF FOCUS ‘Zwangerschap’. Met onder andere een mooi artikel van Harmen Rijpkema over ‘Aromatherapie bij zwangeren’.

* Voorwoord: Met hoofd en hart – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: LEVEN – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Berberine bij hart- en vaatziekten – Door Han Siem
* OF FOCUS: Ziektepreventie door prenatale programmatie – door Gabriël Devriendt
* OF FOCUS: Aromatherapie bij zwangerschap – door Harmen Rijpkema
* OF FOCUS: Specifieke nutriëntenbehoefte bij zwangerschap – door Cindy de Waard
* Fyto: De veelzijdigheid van gember - door Geert Verhelst
* Fyto: 'De NVF is een kenniscentrum met enorme knowhow– door Ria Teeuw
* Optimum: Effect van prenatale stress op de foetus – door Angélique De Beule

Voorwoord: Met hoofd en hart

Als u dit leest ben ik op wandelreis. Deze zeven weken durende tocht te voet door Nederland en, als de omstandigheden het toelaten en mijn benen en zelfvertrouwen sterk genoeg zijn, de grens voer en de bergen in. Lang heb ik hier naartoe geleefd en nu kan ik - bij de gratie en medewerking van fijne collega's - eindelijk een innig gekoesterde wens realiseren. Ik voel als veel anderen een behoefte om mijn hoofd en leervermogen rust te geven, en wat dieper naar mijn hart toe te gaan. Om van kennisoverdracht en kennisontwikkeling in het complementaire veld - wat mijn vakgebied is - tijdelijk over te stappen naar het doorleven van deze kennis en te ontdekken wat de voor mij persoonlijk betekent. Om straks tot een goed gerijpte plaatsbepaling te komen een helder perspectief. Niet door nog meer kennis ingehaald, maar het geleerde eigen gemaakt. En terwijl ik wandel, speur ik goed in berm en veld naar medicinale planten; hoe ze groeien en bloeien. Om te zien waar ze voor staan, als ik naar ze kijk met mijn hoofd en met mijn hart.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter