OrthoFyto, editie 6/2022

06 Dec, 2022

De december editie heeft als OF FOCUS ‘Prikkelbare darm’. Met onder andere een mooi artikel van Cindy de Waard over ‘Westerse fytotherapie bij prikkelbare darmen’.

* Voorwoord: Overprikkeld – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Lastig; reguliere én complementaire middelen bij atriumfibrilleren – Door Han Siem
* OF FOCUS: Orthomoleculaire perspectieven voor de prikkelbare darm – door Marloes van Heijningen-Waanders
* OF FOCUS: Westerse fytotherapie bij prikkelbare darmen – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: Kan IBS vaak ook SIBO zijn? – door Dennis Zeilstra
* Fyto: Een betere darmfunctie met blonde psyllium - door Geert Verhelst
* Fyto: Kruiden voor wondgenezing – door Marilène Dols
* Extra: De vicieuze cirkel van stress, obesitas en angst doorbreken – door Margot Lodewijk
* Fyto: Fytotherapie voor het chemobrein – door Ilse van Bladel
* Optimum: Micronutriënt-deficiënties na een maagverkleining – door Angélique De Beule

Voorwoord: Overprikkeld

'De darmen zijn een barometer voor onze gezondheidstoestand, en de signaalfunctie van onze ingenieuze en gevoelige darmen is bijzonder.' schrijft Angélique De Beule van het welkbekende BIOK in haar column Optimum. Ik vind dat een treffende beschrijving.

Mijn darmen verdragen eigenlijk best veel, peinsde ik, toen ik ook de andere teksten voor deze editie doorlas. Ik mag dan soms druk of overprikkeld zijn, mijn darmen verteren gewoon door, verwerken, bijna onverstoorbaar regelmatig. En ik bedank ze daar nota bene nooit voor! Eigenlijk vind ik het heel vanzelfsprekend dat ze altijd doen wat ze moeten doen. Hoogstens, bij uitzondering, geven ze een keer, door een vol en opgeblazen gevoel, een signaal af dat ze iets niet tolereren.

Je zult dan toch een van die ongelukkigen zijn met een prikkelbare darm. Daar is een sensitisatie gaande; een pijnlijk visceraal proces dat reageert op de gemoedstoestand, maar dat ook de gemoedstoestand beïnvloedt. In deze OrthoFyto bieden we informatie om de cliënt te helpen uit deze vicieuze cirkel te stappen. Zodat voeding weer goed verdragen en verteerd kan worden. Ikzelf neem me intussen voor om me bewuster te zijn van mijn trouwe spijsvertering. Ook als ik gehaast ben of zonder klachten gezellig kan tafelen met vrienden.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto