Bosbessen verbeteren cognitie en bloeddruk

16 May, 2024

Het is bijna zover: op de velden en in de bossen zijn binnenkort de bosbessen dieppaars en rijp om te plukken. De dieppaarse kleur komt van de plantenkleurstoffen (anthocyanen), die gunstige gezondheidseffecten laten zien op hart- en bloedvaten.

Onlangs publiceerde een groep Britse gedragswetenschappers de resultaten van hun onderzoek naar de acute werking van wilde bosbessenextract (Vaccinium angustifolium en Vaccinum myrthilis) op de bloeddruk en de geheugenfunctie. De uitkomsten van deze gerandomiseerde, dubbelblinde, cross-over, placebo-gecontroleerde studie zijn verrassend. Een eenmalige dosis van 225 mg wilde bosbessenextract verminderde de postprandiale dip in het geheugen significant. Ook de bloeddruk gereageerde gunstig op het polyfenolrijke extract. Opvallend was dat het een acute verlaging van zowel systolische als diastolische bloeddruk gaf vergeleken met placebo.

Wilde bosbessen hebben dus vrijwel direct een gunstig effect op cognitief functioneren en cardiovasculaire parameters. Ga dus vooral een handje plukken als de bessen straks rijp zijn.
De hele studie is terug hier te lezen.

Bronvermelding:
Cheng, N., Barfoot, K.L., Le Cozannet, R., Fança-Berthon, P., Lamport, D.J., & Williams, C.M. (2024). Wild Blueberry Extract Intervention in Healthy Older Adults: A Multi-Study, Randomised, Controlled Investigation of Acute Cognitive and Cardiovascular Effects. Nutrients, 16(8):1180. doi: 10.3390/nu16081180. PMID: 38674870; PMCID: PMC11054866.