Elk kind verdient een gezonde start

12 Apr, 2017

Door Angélique De Beule

Enkele jaren terug deed het RIVM een grootschalig onderzoek naar de meest voorkomende gezondheidsklachten bij kinderen. Opmerkelijk is dat problemen zoals slecht slapen, hyperactiviteit en vooral vermoeidheid hoog scoorden bij kinderen tussen 4 en 12 jaar. Het top 10-lijstje werd afgesloten met de verontrustende cijfers betreffende kinderdiabetes en -obesitas.

Aan de hand van een innovatieve hoofdhaaranalyse stelde arts Gerard Noppe (Erasmus Medisch centrum Rotterdam) in een groep van drieduizend zesjarigen vast, dat chronische stress de aanleiding geeft tot verhoogde cortisolspiegels en daarmee ook aan de basis ligt van een verhoogd risico op kinderzwaarlijvigheid. Spanningen op school en/of thuis, het veelvuldig gebruikmaken van elektrische schermen in plaats van buiten te spelen, slaaptekort en de overmaat aan geraffineerde voeding zoals frisdranken, suikerrijke snacks en fast food zijn externe (epigenetische) factoren die direct in verband worden gebracht met de huidige problemen die kinderen ondervinden. Willen we deze trend een halt toeroepen, dan is het belangrijk als arts therapeut om zowel kinderen van jongs af aan, als hun ouders, in te lichten over gezondere voedingskeuzes en het belang van mindful of bewust evenwichtig eten.

Hier ziet u het voedingsconcept dat in 2017 door orthomoleculaire voedingscoaches in verschillende Belgische scholen, jeugdbewegingen en ouderverenigingen gelanceerd wordt. De ijsberg geeft weer dat door de alom aanwezige voedingsmarketing, kinderen en ook ouders, slechts het topje van de ijsberg zien.

Hierbij een greep uit de voornaamste tips die in iedere voedingspraktijk kan worden meegegeven aan jonge gezinnen:[1]
• Stimuleer kinderen om minstens zes glazen water verspreid over de dag te drinken. Eventueel op smaak gebracht met wat vers onbespoten fruit of verse kruiden zoals basilicum. Met 200-300 ml vers gemaakte soep maakt het kind al een voorsprong van 2-3 glazen. Ook een kop biologische kruidenthee zorgt voor de nodige afwisseling.

• Groenten kunnen onbeperkt gegeten worden omdat ze rijk zijn aan antioxidanten (selenium, glutathion, zink), vitaminen (vitamine C, beta-caroteen, foliumzuur), mineralen (zink, selenium, mangaan) en fytochemicaliën zoals chlorofyl die onder meer een optimale bescherming leveren aan de darmwand van het kind. Hoe meer groenten er geserveerd worden, hoe groter de slaagkans dat uw peuter/kleuter aan de vooropgestelde behoefte (100-300 g per dag) zal voldoen.

• Selecteer stressrducerende voeding rijk aan tryptofaan: zonnebloempitten, sesamzaad en gevogelte. Alsook peulvruchten en ongeraffineerde granen want zij houden de ‘goed gevoel’ hormonen dopamine en noradrenaline in balans. Bovendien zorgen de natuurlijke vezels voor minder kans op constipatie en meer concentratie in de schoolbanken.

• Bovenstaande tip kan aangevuld worden met een kinderprobiotica (Bifidobacterium infantis, lactobacillus rhamnosus) en visolie (DHA en EPA). Visolie zorgt voor een significante verbetering van de longfunctie bij 192 kinderen van 10 tot 12 jaar, met minder gebruik van inhalatoren en andere medicijnen tot gevolg.[2]

• Essentiële vetzuren: Sancha Inchi-, hennep en walnootolie alsook teunisbloemolie en vette vis zijn onontbeerlijk voor de hersenontwikkeling van kinderen. Ook verzadigde vetten zoals hoeveboter en kokosolie maken deel uit van een gezond eetpatroon.

• Opgroeiende kinderen hebben 50-75 g eiwitten nodig en kunnen hierbij een beroep doen op vette vis, een stukje gevogelte (rijk aan leucine, isoleucine en valine) of een biologisch eitje. Verder kan worden aangevuld met een handje noten.

• Laat kinderen de dag gezond starten met: zelfgemaakte granola, kwark en een vleugje walnootolie. Ook een spiegeleitje of warme havermoutpap met ongezoete plantaardige melk zorgen voor de nodige energie, zonder een overmaat aan toegevoegde suikers.

Meer informatie over jonge kinderen en voeding via de website: www.kinderijsberg.be

Bronnen:
1. eFIOW Monografie nr. 03: Kinderen en gezonde voeding, meer dan het topje van de ijsberg. Publimedia Tessenderlo 2017 – Auteur: Angélique De Beule.
2. WIMED: Br J Nutr, 2012 Dec 5:1-11) Reduced medication use and improved pulmonary function with supplements containing vegetable and fruit concentrate, fish oil and probiotics in asthmatic school children: a randomised controlled trial Shu-Chen Lee (a1) (a2), Yao-Hsu Yang (a3), Shao-Yuan Chuang (a2), Shih-Yi Huang (a4) and Wen-Harn Pan (a1) (a2)

is directrice en hoofddocent van het Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis (BIOK), een kennisplatform met als doelstelling 'Kennis delen met Passie', aan de hand van interne en externe opleidingen. Het BIOK ziet toe op wetenschappelijke relevantie, biochemische onderbouwing, authenticiteit en praktisch toepasbare kennis.

Laat een reactie achter