Veelzijdig taurine

09 Apr, 2020

Door: Angélique De Beule

Taurine is een endogene stof gemaakt uit de aminozuren L-methionine of L-cysteïne, op voorwaarde van een optimale werking van het enzym cystathionine-bèta-synthase (CBS) en de aanwezigheid van de cofactor vitamine B6 (pyridoxal’-5-fosfaat). Het lichaam haalt taurine vooral uit dierlijke voedingsbronnen.1

Tijdens een van mijn presentaties vroeg een therapeut me waarom ik zo’n belang hecht aan taurine. De meesten van ons kennen taurine voornamelijk als een noodzakelijke bouwstof in de aanmaak van galzouten. Dankzij taurine is ons lichaam instaat om het lipiden-cholesterolmetabolisme in evenwicht te houden. Vanwege zijn natuurlijk voorkomende zwavel bevattende organische zuurstructuur (= sulfonzuur) kent taurine echter een veelzijdigheid aan toepassingen. Een aantal bespreek ik hier.1,2

Recente studies belichten meer en meer de cytoprotectieve functies van taurine. Zo heeft taurine een uitgesproken capaciteit om vrije radicalen te vangen, zoals hypochloride zuur, dat onder andere ontstaat bij anti-inflammatoire neutrofiel-acties maar dat ook vrijkomt in zwembaden op basis van chloor.
Daarnaast is taurine onmisbaar gebleken bij de aanmaak en functie van de mitochondriën, het wegvangen van superoxide radicalen en het synergetisch beschermen van enzymatische antioxidanten (SOD, catalase en glutathionperoxidase) tegen oxidatieve stress. Vandaar dat de belangstelling groeit voor taurine als therapeutische stof bij de preventie van mitochondriale disfunctieziekten zoals diabetes, alzheimer, parkinson en MELAS; een mitochondriale encefalomyopathie, die gepaard gaat met extreme lactaatacidose en stroke-like episodes die – zoals de term zegt – op een beroerte lijken.2

Taurine speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de hier genoemde neurodegeneratieve ziektes. Naast mitochondriale bescherming maakt taurine, zo is wetenschappelijk vastgesteld, ook de aanmaak van mitochondriale energie mogelijk via de aerobe glycolyse. Daarenboven is taurine in staat om zowel glutamaat- als calciumopstapeling te moduleren en op die manier samen met GABA neuro-excitotoxiciteit en -apoptose te voorkomen.2

Vanwege het toenemend inzicht in de betekenis van taurine, is het belangrijk om vanuit de orthomoleculaire (voedings)praktijk extra aandacht te schenken aan voldoende aanmaak en inname van dit organisch zuur. Een taurinetekort geeft geen onmiddellijke, eenduidige lichaamssignalen, vandaar dat we als professional alert moeten zijn op risicogroepen zoals vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken of menopauzale hormoontherapie, vanwege het onderdrukkend effect van oestradiol.
De foetus is aangewezen op het taurine-transport van de moeder. Dat kan geblokkeerd worden door onder andere het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Tekorten kunnen leiden tot neuronale problemen. Na de geboorte is de baby voor taurine aangewezen op borstvoeding. Ook vegetariërs, veganisten en ouderen lopen een groter risico op taurinetekorten.3 Zowel taurine als de voorloper cysteïne wordt, vanwege de zwavelgroep, teniet gedaan door xenobiotica (pesticiden), zware metalen (kwik, lood), verhoogde vrije radicalen (ouderdom, milieu, voeding) en het gebruik van de magnetron.
Taurine is het meest aanwezige intracellulaire ‘aminozuur’ in ons lichaam, met een gemiddelde hoeveelheid van 70 gram. Dagelijks kan taurine worden aangevuld met voeding (< 200 mg/dag) zoals vis, schelpdieren, vlees, gevogelte, eieren, melkproducten en rode algen; de enige plantaardige bron. Aanvulling via kwalitatieve suppletie is veilig tot en met een dagelijkse hoeveelheid van 3000 mg, te verspreiden over de dag en te combineren met bijvoorbeeld magnesium ter ondersteuning van hart, brein en mitochondriën.4-6

www.biok.center

Bronvermelding:
  1. de Beule, A. (april 2019) Zwavel, vriend of vijand OrthoFyto.
  2. Schaffer S, Kim HW. (2018) Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent. Biomol Ther (Seoul). May 1;26(3):225-241.
  3. Mercer, C. (December 2014) Taurine: the essential, non-essential amino acid for women Naturopathic Doctor News.
  4. Eilertsen, K et al.(Oct 2012) Anticholesterolemic and Antiatherogenic Effects of Taurine Supplementation is Model Dependent. Intechopen.
  5. Katakawa M. et al. Taurine and magnesium supplementation enhances the function of endothelial progenitor cells through antioxidation in healthy men and spontaneously hypertensive rats. Hypertens Res. 2016 Dec;39(12):848-856.
  6. Jafri AJA, Agarwal R, Iezhitsa I, Agarwal P, Spasov A, Ozerov A, Ismail NM. Protective effect of magnesium acetyltaurate and taurine against NMDA-induced retinal damage involves reduced nitrosative stress. Mol Vis. 2018 Jul 25;24:495-508.

is directrice en hoofddocent van het Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis (BIOK), een kennisplatform met als doelstelling 'Kennis delen met Passie', aan de hand van interne en externe opleidingen. Het BIOK ziet toe op wetenschappelijke relevantie, biochemische onderbouwing, authenticiteit en praktisch toepasbare kennis.

Laat een reactie achter