Combinatie saffraan en antipsychotica mogelijk gunstig

01 Jul, 2024

Schizofrenie is een complexe aandoening die moeilijk behandelbaar is. Zeker geheugen- en leerproblemen kunnen niet goed worden behandeld met de huidige medicijnen. Clozapine en risperidon worden ingezet bij de behandeling, maar kennen bijwerkingen en werken niet bij alle patiënten. Daarom is er een grote behoefte aan nieuwe behandelmethoden. Op basis van preklinisch onderzoek blijkt dat een combinatie van crocines uit saffraan en antipsychotica mogelijk uitkomst biedt.

De studie onderzocht hoe goed een combinatie van lage doses crocines met de antipsychotica clozapine en risperidon werkten bij het verminderen van geheugen- en leerproblemen die veroorzaakt werden door ketamine en MK-801 bij ratten. Ketamine en MK-801 worden gebruikt om schizofrenie-achtige symptomen te veroorzaken door als antagonist te werken op de N-methyl-D-aspartaat-receptor of NMDA-receptor. De receptor is een type glutamaatreceptor in de hersenen die een belangrijke rol speelt in synaptische plasticiteit, een proces dat essentieel is voor leervermogen en geheugen. Crocines, stoffen uit de saffraanplant, hebben eerder positieve effecten laten zien bij psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie. De onderzoekers gebruikten twee testen om de effecten van de combinatie van saffraan en antipsychotica op geheugen en leren te meten. Wanneer de ratten een combinatie van een lage dosis crocines (5 mg/kg) met een lage dosis clozapine (0,1 mg/kg) of risperidon (0,03 mg/kg) kregen, namen geheugenproblemen aanzienlijk af.

In preklinische modellen van schizofrenie hebben crocines al aangetoond symptomen zoals hyperactiviteit en sociale terugtrekking te kunnen verminderen. Deze studie toont aan dat crocines, in combinatie met antipsychotica, ook effectief kunnen zijn in het verlichten van door NMDA-receptorantagonisten geïnduceerde cognitieve problemen. Dit suggereert dat crocines een waardevolle aanvulling kunnen zijn op de huidige behandelingen voor schizofrenie, met name voor patiënten die niet reageren op conventionele antipsychotica. Klinisch onderzoek is nu nodig om de effecten verder te onderzoeken.

Bronvermelding:
Vartzoka, F., & et al. (2024). Co-administration of sub-effective doses of the constituents of Crocus sativus L. crocins with those of the antipsychotics clozapine and risperidone counteract memory deficits caused by blockade of the NMDA receptor in rats. Phytotherapy Research; 1-11.