De extracellulaire matrix en het immuunsysteem

12 Feb, 2024

De extracellulaire matrix (ECM) vormt een dynamische structuur rond cellen die essentieel is voor communicatie met de omgeving, mechanische ondersteuning en bescherming van weefsels. Het omvat componenten, zoals fibrillaire eiwitten, glycosaminoglycanen (GAG's), proteoglycanen en slijm. Binnen de klassieke natuurgeneeskunde wordt de EMC al langer erkend als belangrijk behandeltarget. Deze matrix begint de laatste jaren ook meer aandacht te krijgen in het wetenschappelijke veld. Recent publiceerde onderzoekers in het gerenommeerde vakblad Science over de invloed van de ECM op het afweersysteem.

Veranderingen in de ECM, bijvoorbeeld bij veroudering en fibrotische ziekten, beïnvloeden de afweerfunctie. Immuuncellen reguleren op hun beurt de ECM door de productie van cytokinen en chemokinen en door de directe synthese van ECM-componenten. De ECM kan daarom worden gezien als een dynamische partner van het immuunsysteem. Het blijkt bijvoorbeeld dat op immuuncellen gebaseerde therapieën kunnen falen als ze worden toegepast in een ziekteverwekkende matrix. Het gezond houden van de ECM zou daarmee een belangrijke strategie kunnen vormen voor het behoud van een goede gezondheid. In de eerste editie van OrthoFyto in 2024 gaan natuurgeneeskundigen Roseline Kustner en Cindy de Waard uitgebreid in op de fytotherapeutische mogelijkheden om de extracellulaire matrix gezond te houden.

Een uitgebreid abstract van de publicatie in Science kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Sutherland, T.E., & et al. (2023). The extracellular matrix and the immune system: A mutually dependent relationship. Science; 379(6633):eabp8964.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter