Detoxificatie vanuit natuurgeneeskundig perspectief

08 Apr, 2021

Door: Selma Bijl en Renée Koenders

Detoxen doet men zeker niet alleen om wat kilo’s kwijt te raken, maar ook ter bevordering van de gezondheid, bijvoorbeeld met een voorjaarsreinigingskuur. Soms ontstaan echter ernstige klachten tijdens en na een detox. Hoe bepaal je of iemand door detoxen werkelijk gezonder en vitaler wordt? In onze dertig jaar praktijkervaring zien we dat hiervoor de natuurgeneeskundige principes toegepast moeten worden.

De basisgedachte van de natuurgeneeskunde is dat ziekte ontstaat door dyscrasie. In de menselijke fysiologie worden allerlei chemische stoffen opgenomen, verwerkt en uitgescheiden. Indien dit proces niet optimaal verloopt, kunnen sommige concentraties te hoog worden. De Duitse natuurarts Reckeweg heeft de fysiologische gevolgen hiervan uitgebreid in kaart gebracht.1 Hij noemt dit proces auto-intoxicatie kortweg ‘toxinen’. De gezonde fysiologische reactie op deze toxinen is excretie. En als dit niet mogelijk is, volgt depositie, wat allerlei klachten kan veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in het gezicht aan doffere ogen en een vale, dan wel een gele en/of glimmende tint. Andere signalen van depositie zijn onder meer een stinkende adem, huiduitslagen, vermoeidheid en een kort lontje.
Door uitscheiding van toxinen via de uitscheidingsorganen zullen de klachten verdwijnen. De enige manier om toxinen effectief uit te scheiden is via de zes uitscheidingsorganen. Zonder toxinen is de voedingsbodem voor ziekte verdwenen, voel je je beter en ben je ook gezonder!

Het uitscheiden van toxinen volgens het systeem van Reckeweg is de basis van elke reinigingskuur. Het huidige detoxen is hiervan afgeleid. Zonder het goed toepassen van de basiskennis kunnen er echter onverwachte reacties ontstaan. Deze reacties kunnen gezondheidsschade opleveren. Hoe dienen die reacties geïnterpreteerd te worden?

Reckeweg heeft zijn ziekteclassificatie gebaseerd op zes stadia waarbij toxinen het lichaam binnendringen met steeds ernstigere gevolgen voor de gezondheid. In de laatste drie stadia, de cellulaire fasen, zijn de toxinen de cellen binnengedrongen met als mogelijk gevolg virusinfecties, laaggradige ontstekingen, auto-immuunziekten en kanker. Deze toxische belastingen zijn een indicatie om een detoxkuur te doen. Het dilemma is echter dat juist mensen met zo’n belasting zwakke uitscheidingsorganen en onvoldoende vitaliteit hebben, anders hadden ze de toxinen niet opgeslagen.

www.navn.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 24 in OrthoFyto 2/2021.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Reckeweg, H (1986) Homotoxikologie. Aurella-Verlag, Baden-Baden.
2. Koenders, R & Tenhagen, E. (2015) Èn simpel èn complex. www.4natuurkwaliteiten.nl.
3. Moritz, A (2014) Die wundersame Leber- und Gallenblasenreinigung. Unimedica/Narayana Verlag, Kandern.

MSc in Herbal Medicine, heet sinds 1990 een praktijk in natuurgeneeskunde, fytotherapie, klassiek homeopathie en acupunctuur. Vanaf 1992 is zij docent fytotherapie. Zij heeft een methode voor het onderwijs in fytotherapie ontwikkeld, gebaseerd op het systeem van de 4 natuurkwaliteiten.

Laat een reactie achter