'Diabetes type 2 vraagt om een gedifferentieerde aanpak, een subtypering'

30 Nov, 2021

Door Margot Lodewijk

Kan een subtypering van patiënten met type 2 diabetes bijdragen aan een betere behandelaanpak? Dat heeft leefstijlapotheker Anne-Margreeth Krijger-Dijkema in haar pilotstudie onderzocht. ‘Het is belangrijk om vooraf vast te stellen of er sprake is van type 2 diabetes met hyperinsulinemie, want dan is het geven van insuline zelfs contraproductief.’ Ze pleit voor een ‘diabetypering’ van type 2-patiënten.

‘De diagnose diabetes mellitus type 2(DMII) is een afspraak over een drempelwaarde, maar geen specifiek eindpunt. Boven een bepaalde glucosewaarde – tweemaal een nuchter bloedglucose van boven de 7 – heb je diabetes en is de behandeling erop gericht om de bloedglucose zo goed mogelijk te reguleren’, legt Anne-Margreeth Krijger-Dijkema uit. Ze is apotheker bij Academische Apotheek Stevenshof en SIR (Institute for Pharmacy, Practice and Policy) in Leiden, met als aandachtsgebieden diabetes en leefstijl.

‘Lang heb ik gedacht dat het bij DMII altijd om een chronische, progressief verlopende ziekte gaat, waarbij medicijnen zoveel mogelijk soelaas bieden. Een paar jaar geleden hoorde ik echter dat voor sommige mensen de aandoening om te keren is. En dan niet met meer medicijnen, maar met leefstijlveranderingen, omdat daar de oorzaak van DMII ligt. Fascinerend vond ik dat.’
Tot die tijd geloofde Krijger dat er bij iedereen met DMII sprake is van een combinatie van insulineresistentie én een pancreas die onvoldoende insuline produceert. ‘Dat is echter te kort door de bocht. Niet iedereen heeft dezelfde mate van insulineresistentie of ‘afgenomen’ insulinesecretie, en sommigen hebben juist hyperinsulinemie op het moment van de diagnose DMII. Er kunnen dus verschillende factoren een rol spelen waardoor de bloedglucose verhoogd is. Dit vraagt om een gedifferentieerde aanpak: een subtypering – ‘diabetypering’ – van DMII-patiënten. Hiervoor moet je bij de diagnose kijken naar de nuchtere bloedglucose- én insulinespiegel. Vervolgens kun je gericht behandelen met leefstijladvies en passende medicatie.’

Lees het gehele artikel vanaf pagina 34 in OrthoFyto 6/21

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Ahlqvist, Emma, et al. Novel subgroups of adult-onset diabetes and their association with outcomes: a data-driven cluster analysis of six variables. The Lancet Diabetes & Endocrinology 6.5 (2018): 361-369.
2. Kraft JR. Diabetes epidemic & you. Should everyone be tested? Absolutely not, only those concerned about their future. 2008. ISBN: 978-1-4251-6809-4.
3. Praktijkverhaal Leefstijlprofessional 2020 - Anne-Margreeth Krijger-Dijkema Vereniging Arts en Leefstijl. Geraadpleegd op 1 oktober via praktijkverhaal-leefstijlprofessional-2020-anne-margreeth-krijger-dijkema | Vereniging Arts en Leefstijl.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter