In Memoriam Gabriël Devriendt

12 Apr, 2023

Lieve deskundige Gabriel, wat zou je voor ons geschreven hebben over migraine? Je beschreef me je plan voor deze editie als volgt: ‘I.v.m. migraine gaat mijn artikel over etiologie, hoe ontstaat migraine en dit blijkt heel divers te zijn. Het is nogal logisch als men de oorzaak niet kent dat men vastzit in een puur symptomatische behandeling. Ik zal het dus hebben over pathofysiologie, triggers en medicatie, migraine en oestrogenen, NMDA-receptor en glutamaat, mitochondriale dysfunctie en lever en migraine. Tenslotte worden oplossingen gegeven, afhankelijk van de oorsprong van migraine, om deze definitief op te lossen.’ Helaas was dat niet meer mogelijk. Zeer plots ontviel je je naasten en ons.

Wat heb je het vakgebied van veel en voortreffelijke informatie voorzien! Je innovatieve en unieke kennis, je bevlogenheid en je sterke besef dat de kennis die jij door jaren studie had ontwikkeld, van betekenis voor de mensheid was. Je was groots en je werk is groots. Met dankbaarheid voor dat wat je voor ons veld van zorgprofessionals, mede via OrthoFyto als platform, hebt gegeven kijken we terug op je publicaties. Deze zijn online gebundeld, zodat onze lezers na inloggen je werk nog eens kunnen lezen en beschouwen. We hopen dat je kennis geïmplementeerd gaat worden, niet alleen in onze praktijken, maar ook in de reguliere zorg.

Daar ging ons laatste gesprek over. Ik kan het me nog levendig herinneren. In de gangen van het klooster, samen met collega-redacteur Els Smits, waar Angélique De Beule en Kristoff hun BIOK-congres organiseerden. Je vertelde over de recente lezing die je voor oncologen had gehouden. Dat deze specialisten wel je kennis wilden toepassen, maar wegen zochten naar de implementatie daarvan in hun bestaande zorg. Dat er hulp nodig was om deze implementatiewegen te gaan verkennen in zorgorganisaties. Wij zouden daar samen over verder praten, op onze live afspraak die we eindelijk na corona zouden houden. In plaats daarvan reden wij als redactie naar je uitvaart in Beernem.

We kenden je vakmatig, maar op je afscheid zagen we hoe je omringd en geliefd was bij je naasten. Zoveel mensen die je respect kwamen betuigen, een laatste groet wilden geven, dat er amper meer ruimte was in de kerk. Het was een liefdevol afscheid, we gaan je missen. Ons medeleven gaat uit naar je kinderen, familie, collega’s en andere naasten. ‘Hoe meer je van iemand houdt, hoe groter het gemis. Hoe meer je van iemand houdt, hoe fijner de herinneringen’, zeiden je kinderen bij je afscheid.

Fleur Kortekaas, namens de redactie van OrthoFyto en uitgeverij Arcturus: Els Smits, René de Vos, Gerrit van Bemmel, Tom van Bemmel en Jelle Ribberink.

Over Gabriël

Gabriel Devriendt was oprichter en grondlegger van de bedrijven Pures, Nutriphyt en Bioamoles. Hij gaf vele lezingen, organiseerde congressen, schreef artikelen, doceerde, ontwikkelde natuurproducten, adviseerde organisaties. Hij was een veelzijdig man met een rijk leven. Hij begon zijn carrière in 1976, eerst ruim twintig jaar voor diverse medische specialismen, waarvan de laatste tien jaar als universitair productspecialist in de oncologie. In deze jaren heeft hij zich vergaand ontwikkeld op het terrein van de farmacologie en biochemie.
Zijn liefde voor de natuur uitte zich in zijn persoonlijk en werkleven. Gabriël Devriendt kwam door het bestuderen van natuurlijke processen op nieuwe kennis en mogelijkheden in geneeskundig handelen.

Van origine plantkundig bioloog, ontpopte Gabriël zich gedurende zijn loopbaan als een meester in het verzamelen van wetenschappelijk materiaal, het onderscheiden van hoofd- van bijzaken en het bouwen van een structuur waarin hij alle verzamelde kennis verwerkt. Wat hij onomstotelijk aantoonde na jaren van gedegen werk is dat in iedere ziekte dezelfde fenomenen terugkomen. Hier kon hij boeiend over vertellen.
Hij zei onder meer: ‘Alle nieuwe ontdekkingen op het gebied van de geneeskunde komen uit de biologie. Het probleem ontstaat namelijk altijd op microniveau, op cellulair niveau en de cellulaire biologie is extreem belangrijk’. De natuur was leidend in zijn leven. ‘Echt geneeskundig handelen is gericht op herstel van het ecosysteem’.

Hij verliet het farmaceutische werkterrein om integriteitsredenen. In het Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg werd hij enige jaren geleden geïnterviewd door Els Smits. Hij zei ’In de tien jaar dat ik dat deed, zag ik dat er heel veel statistische goocheltrucjes werden gebruikt en veel zaken geen enkele werkelijkheidswaarde hadden’. Dat werd hem te confronterend. Hij vervolgde: ‘Ergens in diezelfde tijd las ik in een uitgave van Natuur en Techniek over etnobotanie, dat het National Cancer Institute een twintigtal planten met een fantastische antitumorale werking en zonder bijwerking had ontdekt in het Amazonegebied. Heel dat onderzoek werd verkocht aan een farmaceutisch bedrijf om daar nieuwe geneesmiddelen uit te maken. Terwijl de geneeskrachtige stoffen al in die planten zitten, zonder enige bijwerking of risico. Maar wij maken daar niet-natuurlijke, niet-compatibele stoffen uit. Je moet bedenken dat ieder geneesmiddel altijd nefrotoxische en hepatotoxische eigenschappen heeft. Meestal is die toxiciteit laag, maar op de lange termijn worden je detoxificatieorganen kapot gemaakt. Een synthetische stof is niet biocompatibel met het menselijk lichaam’.

In datzelfde interview in het Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg vertelde hij over deze belangrijke wending in zijn leven. Dat hij in Amerika in contact kwam met het boeiende laboratorium Great Smokey Laboratories. ‘Voor het eerst werd ik geconfronteerd met detoxificatieproblemen, iets waar het in de klassieke geneeskundige wereld nooit over gaat. Die gaat ervan uit dat het lichaam in staat is zijn werk te doen, maar dat is niet zo. Want vanaf het moment dat de lever op een laag pitje begint te draaien, worden de toxines niet meer uitgescheiden maar opgeslagen. En aangezien de meeste toxines vet-oplosbaar zijn, worden ze opgeslagen in de vetten. Vandaar dat de meeste tumoren te maken hebben met vetten: colonkanker, borstkanker, prostaatkanker, hersentumoren. Voor mij werd het daar duidelijk dat detoxificatie van essentieel belang is’.

‘Veel dingen die ik nu doe, blijken uiteindelijk voort te komen uit beslissingen die ik in mijn kindertijd heb genomen. Reeds als kleine peuter was ik zó gefascineerd door de natuur en in mijn jongensjaren leek ik al voorbestemd te zijn om me met biologie bezig te houden. Mijn moeder zei altijd: ‘Gabriël steekt een stokje in de grond en dan groeit daar een plant uit’. Misschien mogen we dat, vanuit een gevoel van bescheidenheid, beamen. Gabriël zijn levenswerk is als een prachtige, groene sterke eik, met een brede kroon. Stevig en verankerd, klaar om kracht te geven aan onze kennis.

Het hele interview kunt u hier nalezen.
In OrthoFyto heeft Gabriel zijn deskundigheid en kennis gedeeld in deze artikelen:
Kanker en de antioxidanten-paradox. OrthoFyto 4, 28 juli 2022, p 44-48
Nutritionele oncologie; anders kijken naar kanker. OrthoFyto 2, april 2022, p32-26
Ziektepreventie door prenatale programmatie. OrthoFyto 4, 3 augustus, 2021 p12-16
Medicijnvergiftiging en detoxificatie. OrthoFyto 2, 8 april 2021, p32-36
Allergie en auto-immuniteit. OrthoFyto 2, 8 april 2020, p12
Verstoorde genexpressie en chronische inflammatie. Orthofyto 6, 3 december 2018, p12-16
IVF, ICSI en homocysteïne. OrthoFyto 5, 9 oktober 2017, p18-22
ME/CVS: systemische immuunstoornis. OrthoFyto 4, 11 augustus 2017, p18-22
Het probleem met de octopus paracetamol. OrthoFyto 2, 13 april 2017, p30-34

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter