Remt suppletie agressief gedrag bij verstandelijk gehandicapten?

12 Apr, 2023

Door Margot Lodewijk

Agressief gedrag komt in de gehandicaptenzorg veel voor. Kunnen voedingssupplementen een steentje bijdragen om het aantal incidenten te verminderen? Bij gedetineerden wel, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. David Gast heeft als eerste onderzocht of suppletie agressief gedrag kan verminderen bij mensen met een verstandelijke beperking. Corona zette ongelukkig genoeg de cross-over op losse schroeven.1 Wat aan uitkomsten overeind bleef is niettemin interessant.

‘In dit promotieonderzoek zijn voor mij veel lijntjes vanuit mijn studies en werk samengekomen’, zegt David Gast. ‘Ik wilde al met dit onderwerp aan de slag voor de master thesis van mijn studie psychologie. Het project bleek toen te groot en bleef daarom op de plank liggen.’ Gast is niet alleen psycholoog, maar ook complementair geneeskundig therapeut en heeft daarnaast als begeleider op een zorgboerderij gewerkt. Ook heeft hij in het verleden zijn eigen natuurgeneeskundige praktijk gehad en gewerkt als docent fytotherapie bij de Hogeschool Saxion Next.
‘Agressie is een groot probleem in de gehandicaptenzorg, ongeveer tachtig procent van de zorgprofessionals krijgt er tijdens het werk mee te maken. Er zijn al veel manieren om agressie aan te pakken, maar die helpen helaas niet afdoende. Er is nog ruimte voor verbetering met een aanvullende interventie. En dan bij voorkeur eentje die betaalbaar en makkelijk te implementeren is, en – heel belangrijk ook - niet schadelijk voor de doelgroep is. Nu worden er antipsychotica voorgeschreven aan ongeveer dertig tot veertig procent van de mensen die in gehandicaptenzorginstellingen wonen. Deels is dat zonder indicatie. Een grove misstand vind ik.’

Gast wist dat er al een aantal studies was gedaan onder gedetineerden met voedingssupplementen. De cipiers rapporteerden in deze onderzoeken een afname aan incidenten van 25 tot 40 procent bij degenen die een supplement kregen ten opzichte van een placebogroep.2-5 Gast: ‘Via secundaire metingen, in de vorm van vragenlijsten die door de gedetineerden zelf werden ingevuld, werd dit effect overigens niet gemeten. Dat is wel opmerkelijk.’ Voor zijn master thesis was het project dus te groot, maar hierdoor wist wel een aantal mensen dat hij interesse had in dit onderwerp. De Raad van Bestuur van gehandicaptenzorgorganisatie Gemiva en hoogleraar Heleen Evenhuis van de Erasmus Universiteit wilden wel met hem in gesprek om uit te vinden of er een onderzoek op dit onderwerp in de gehandicaptenzorg kon worden opgezet.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 40 in OrthoFyto 2/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Gast D. (2022). Dietary supplements for aggressive behavior: studies in people with intellectual disability. Geraadpleegd op 28 februari 2023 via www.hsleiden.nl
2. Gesch, C. B., Hammond, S. M., Hampson, S. E., Eves, A., & Crowder, M. J. (2002). Influence of supplementary vitamins, minerals and essential fatty acids on the antisocial behaviour of young adult prisoners. Randomised, placebo-controlled trial. The British journal of psychiatry : the journal of mental science, 181, 22–28.
3. Schoenthaler, S. J., & Bier, I. D. (2000). The effect of vitamin-mineral supplementation on juvenile delinquency among American schoolchildren: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 6(1), 7–17.
4. Schoenthaler, S., Gast, D., Giltay, E. J., & Amos, S. (2021). The Effects of Vitamin-Mineral Supplements on Serious Rule Violations in Correctional Facilities for Young Adult Male Inmates: A Randomized Controlled Trial. Crime & Delinquency, 0(0).
5. Zaalberg, A., Nijman, H., Bulten, E., Stroosma, L., & Van Der Staak, C. (2010). Effects of nutritional supplements on aggression, ruleā€breaking, and psychopathology among young adult prisoners. Aggressive Behavior, 36(2), 117-126.