Patiënt met reuma

5 december 2017

Door: Renée Koenders & Esther Tenhagen

De benadering van deze casus is volgens de methode van de 4 natuurkwaliteiten, wat leidt tot een vast stappenplan met een effectief kruidenrecept. Deze methode is uitgelegd in zes artikelen in Orthofyto 2016.1 Onderstaande casus is een voorbeeld van een succesvolle constitutionele behandeling: niet alleen verdween de reumafactor uit het bloed, maar deze patiënt werd ook in haar geheel gezonder. Dat de klacht niet onderdrukt is, wordt inzichtelijk gemaakt door het evalueren van de 4 pijlers.

Casus
Bij een vrouw van 44 jaar, moeder van twee kinderen, is door de reumatoloog reuma gediagnosticeerd. Haar eeneiige tweelingzus heeft al vier jaar reuma en heeft dagelijks veel medicatie nodig. Onze patiënt vindt dit geen prettig toekomstbeeld en zoekt een alternatief.
De patiënt heeft al langer last van het bewegingsapparaat. Ze kreeg hier de afgelopen jaren regelmatig cortisonespuiten voor. Enkele maanden geleden werd acute jicht gediagnosticeerd. Colchicinetabletten hadden geen effect. Vervolgens kreeg ze antihistaminica, waarna de klachten verdwenen. Bij aanvullend bloedonderzoek werd de reumafactor (RF) geconstateerd en de diagnose reuma gesteld.
Patiënt heeft een autistisch kind dat veel structuur nodig heeft. Als hij op school is, kan ze elk moment gebeld worden om hem op te halen als hij niet te kalmeren is. Zij is hierdoor erg gebonden aan huis en moet zich constant inleven in haar kind en rekening houden met zijn aandoening. Ze neemt het de school niet kwalijk, want ze vindt dat een goede moeder altijd klaar moet staan voor haar kinderen. Ze voelt zich gevangen en creëert vrijheid voor zichzelf door twee uur per dag te sporten: duurloop, schaatsen en skeeleren.
Huidige symptomen: kan sinds de griep nog maar 3×45 minuten per week sporten, daarna krijgt ze last van haar gewrichten. Een warm bad of sauna, waarbij ze niet gestoord kan worden, geeft verbetering.

www.4natuurkwaliteiten.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in OrthoFyto 6/17.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:

  1. Orthofyto 2016 21(1) 36-37; (2) 44-45; (3) 44-45; (4) 42-43; (5) 44-45; (6) 36-39.
  2. Koenders R, Tenhagen E. Pijn en de 4 natuurkwaliteiten. OrthoFyto 2016;21(6):36-37.
  3. Reckeweg, H. Homotoxicologie. Baden-Baden: Aurelia-Verlag, 1986.
  4. Koenders R, Tenhagen E. Èn simpel èn complex. Roosendaal: Koenders & Tenhagen, 2016.