Patiënt met trombocytopenie

14 juni 2017

Door: Esther Tenhagen & Renée Koenders

Paul (65 jaar, normaal postuur) komt hulpeloos bij je. Hij heeft al meer dan een jaar last van abnormaal weinig bloedplaatjes (trombocytopenie). De internist heeft geadviseerd om de milt te laten verwijderen. Paul vraagt of jij een alternatief kan bieden?

Casus 
Paul lag als kind vaak in het ziekenhuis aan de longmachine. Hij had naast astmatische bronchitis veel allergieën en hevige aanvallen van buikpijn. Als volwassene had Paul een drukke en verantwoordelijke baan, die veel stress gaf. Hij kreeg medicijnen tegen hypertensie, maar die helpen niet. Vijftien jaar geleden is hij (7x) door zijn rug gegaan en kreeg last van hyperventilatie, benauwdheid en hoofdpijn. Hij ging vervroegd met pensioen maar bleef veel stress houden omdat hij in eigen woorden: ‘streng is voor zichzelf en te goed voor anderen’.

Drie jaar geleden verdween de hyperventilatie en kreeg hij plotseling pijn in zijn schouders. Ook kon hij moeilijker lopen; hij hield overal vocht vast: ‘Spuiten van de huisarts en orthopeed hielpen niets, evenmin fysiotherapie’. In die tijd kreeg hij ook meer last van zijn prostaat.

www.4natuurkwaliteiten.nl

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:
1. Nederlandse vereniging voor hematologie. Normaalwaarden. Online
2. Koenders, R. en Tenhagen, E. Pijn en de 4 natuurkwaliteiten. OrthoFyto. 2016 December 6: 36-39
3. Reckeweg, H. Homotoxicologie. Baden-Baden: Aurelia-Verlag. 1986
4. Koenders, R. en Tenhagen, E. Èn simpel èn complex. Roosendaal: Koenders en Tenhagen. 2016