Patiënt met de ziekte van Menière genezen met 4 natuurkwaliteiten

30 januari 2017

Door: Renée Koenders & Esther Tenhagen

Estelle (45 jaar, Braziliaanse) is 25 jaar geleden naar Nederland geëmigreerd. Ze is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen van 20 en 16 jaar. In december 2011 staat ze in paniek op de stoep: ze heeft de ziekte van Menière. Ze zegt in tranen: ‘Ik heb mijn toekomst gezien: binnenkort zit ik in een rolstoel en kan helemaal niets meer. Zo wil ik niet leven!’

Casus
De klachten zijn een paar maanden na de geboorte van haar tweede kind Rafaela begonnen. Estelle was in die tijd heel erg moe. Haar moeder, die was overgekomen voor de bevalling en de kraamtijd, was net terug naar Brazilië. Omdat Rafaela tandjes en griep kreeg, kreeg Estelle te weinig slaap. Ze kreeg zelf ook griep en was veel verkouden, waarvoor ze neusspray en tabletten gebruikte. Door deze medicijnen moest ze met de borstvoeding stoppen.

Estelle bleef vanaf die tijd chronisch verkouden met weinig energie en hoofdpijn. Ook was ze vaak draaiduizelig als ze overeind moest komen. Bovendien had ze griepklachten en oorpijn, waarvoor ze regelmatig antibiotica en andere medicijnen slikte. Door al haar klachten stopte ze vijf jaar geleden met haar werk bij een bank, waar ze een verantwoordelijke functie had, maar ook dat gaf geen verbetering.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in OrthoFyto 1/17.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding
1. Koenders, R. en Tenhagen, E. (2016). Pijn en de 4 natuurkwaliteiten. Orthofyto 6 2016.
2. Farmacotherapeutisch kompas.
3. Porter, R. en Kaplan, J. (2011). The Merck Manual of diagnosis and therapy. Whitehouse Station: Merck Sharp & Domhe corp.
4. Koenders, R. en Tenhagen, E. (2015). Èn simpel èn complex. Roosendaal: Koenders & Tenhagen.