Rhodiola

15 april 2016

Alle planten kennen de uitdaging zichzelf te beschermen tegen schade door stressvolle omstandigheden. Sommige planten moeten dat beter kunnen dan anderen, doordat ze op plekken groeien waar leven vrijwel niet mogelijk is. Een mooi voorbeeld daarvan is rhodiola, een geneeskrachtig kruid dat boven de poolcirkel en in het hooggebergte van het noordelijke halfrond te vinden is.

Rhodiola heeft zijn naam te danken aan de roosachtige geur die vrijkomt als de wortel beschadigd raakt. Dat is ook te ruiken bij het openen van een capsule rhodiolaextract. De Griekse arts en botanicus Dioscorides (circa 40-90 na Christus), noemde het plantje Rodia riza, wat te vertalen is als ‘rozenwortel’. Linnaeus (circa 1707-1770 na Christus) maakte daar Rhodiola rosea van, een naam die dubbel naar de roos verwijst. Het plantje behoort overigens tot de familie van de vetplanten.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronnen:
1. Brown,RP, Gerbarg PL, Ramazanov Z. Rhodiola rosea. A phytomedicinal overview. Herbal Gram, 2002, 56, 40-52.
2. Cuerrier A, Ampong-Nyarko K. (Red.) Rhodiola rosea. CRC Press, 2014;
3. Gerbarg PL, Brown RP. Pause menopause with Rhodiola rosea, a natural selective estrogen receptor modulator. Phytomedicine, 2015;
4. Wiegant FAC. Nieuwe inzichten in het werkingsmechanisme van plantaardige adaptogenen. Nederlands tijdschrift voor fytotherapie, 2007, 20, 3, 12-21.