Voorjaarsmoeheid

12 februari 2016

Moeheid is een klacht die we in het voorjaar vaak zien in onze praktijken. Waarom juist nu? ‘Detox’ en supplementen zijn veelal de standaardtherapie. Veel patiënten knappen hier onvoldoende van op. Logisch volgens de theoretische basis van de natuurlijke gezondheid. Met onze ‘top’kruiden zorg je voor een succesvolle individuele aanpak.

In de natuur zien we in het voorjaar een beweging naar groei en bloei. We kruipen weer uit onze holletjes en gaan nieuwe plannen uitvoeren. In de nacht zorgen rust en reiniging ervoor dat je ’s ochtends zonder kater opstaat. Analoog kan je bij te weinig rust in de winter moeheid zien in het voorjaar. Je hebt als het ware een nacht overgeslagen. Meestal vertelt de cliënt dat hij moe is door teveel stress. De meeste therapeuten zullen dan in de verleiding komen om kelp of adaptogene kruiden voor te schrijven om de cliënt actief te krijgen. Adaptogenen bouwen echter geen energie op 1 en geven daarom vaak afhankelijkheid. Het gebruik van pepmiddelen, ook al zijn dit kruiden, maken de cliënt op lange termijn ongezonder. In onze praktijken werken we zo niet. Er is geen standaard antwoord. Er zijn heel veel individuele therapieën mogelijk. Om de meest succesvolle te vinden, gebruiken we de theorie van de vier natuurkwaliteiten.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronnen:
1. Hoffmann D. Medical Herbalism. Rochester: Healing Arts Press, 2003;
2. Koenders R, Tenhagen E. Èn simpel èn complex. Roosendaal: Koenders & Tenhagen, 2015;
3. van Wijk R. Basis-bioregulatiesysteem. In: van Wijk R en Aakster C, (eds.). Integrale geneeskunde, Overzicht en prospect. 2006, Harderwijk: Stichting TIG.