Het verbeteren van de darmbarrière in de strijd tegen metabole ziekten

09 Mar, 2023

De darmbarrière vormt de scheiding tussen de binnen- en buitenwereld. Dit laagje epitheelcellen reguleert het al of niet binnendringen van pathogenen, schadelijke metabolieten en endotoxinen. Bij verschillende metabole aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht, niet-alcoholische leververvetting en cardiovasculaire ziekten, is een verstoorde darmbarrièrefunctie aangetoond. Orthomoleculaire interventies kunnen deze functie verbeteren, waardoor metabole ziekten kunnen verminderen.

Butyraat is essentieel voor een goede darmbarrièrefunctie. Het korteketenvetzuur levert de energie die darmepitheelcellen nodig hebben voor hun bestaan. Daarnaast stimuleert het vetzuur de aanmaak van tight junction-eiwitten, de verbindingen tussen de darmepitheelcellen. Butyraat wordt in de darmen gevormd door de fermentatie van bepaalde vezels of via de omzetting van het keton β-hydroxybutyraat dat beschikbaar komt bij een ketogeen voedingspatroon.1,2

Berberine is een stof die ingezet wordt bij verschillende metabole ziekten waaronder diabetes type 2. Het heeft echter ook effect op de darmwand. Het ondersteunt de functie van de tight junction-eiwitten, werkt ontstekingsremmend en stimuleert tevens de aanmaak van nieuw darmepitheel. Zoals bekend, wordt er daarnaast veel onderzoek gedaan naar de toepassing van probiotica en postbiotica (metabolieten van probiotische bacteriën). Door een disbalans in het microbioom te herstellen, kan ook de druk van pathogenen en endotoxinen afnemen. Bacteriestammen die de slijmproductie verhogen, de tight junctions verbeteren, butyraat vormen of de kolonisatieresistentie verhogen, staan in de belangstelling, zoals Bifidobacterium bifidum, Akkermansia muciniphila, Lactobacillus reuteri en Roseburia intestinalis.

Tot slot mogen leefstijlinterventies niet onbenoemd blijven. Regelmatig op matige intensiteit sporten en intermitterend vasten kunnen de darmbarrièrefunctie verbeteren en zo metabole ziekten helpen genezen.

Het volledige Engelstalige artikel van Zhang et al. kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
1. Zhang, Y., Zhu, X., et al. Enhancing intestinal barrier efficiency: a novel metabolic diseases therapy. Frontiers in Nutrition, 10, 310.
2. Sasaki, K., Sasaki, D., et al. (2020). In vitro human colonic microbiota utilises D-β-hydroxybutyrate to increase butyrogenesis. Scientific reports, 10(1), 8516.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter