Knoflook bij astma

16 Apr, 2025

Astma is een chronische longaandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft en gepaard gaat met ontstekingen en luchtwegvernauwing. Ondanks bestaande behandelingen blijven sommige patiënten last houden van symptomen, vooral mensen met een moeilijk behandelbare of steroïdresistente vorm van astma. Nieuwe inzichten tonen aan dat astma niet als één ziekte moet worden gezien, maar als een verzameling fenotypes en endotypen met unieke immuunprofielen. Op basis van deze typering kan de behandeling mogelijk verder worden geïndividualiseerd, zoals een behandeling met knoflook.

Een van de uitdagingen bij de behandeling van astma is de variatie in immuunreacties tussen patiënten. Astma wordt traditioneel onderverdeeld in allergische en niet-allergische astma, maar nieuwere classificaties verdelen astma in op basis van het type ontstekingsreactie. De T2high-variant wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door een overactiviteit van ontstekingscellen, zoals eosinofielen en innate lymphoid cells type 2 (ILC2). De T2low-variant vertoont daarentegen vaker neutrofiele ontsteking en reageert minder goed op corticosteroïden. Vooral de rol van ILC2-cellen en cytokinen, zoals IL-5, IL-9 en IL-33 is in verband gebracht met moeilijk behandelbare astma.Knoflook (Allium sativum L.) wordt in verschillende culturen gebruikt bij de behandeling van luchtwegaandoeningen en het CBG meldt bijvoorbeeld dat gebruik van knoflook is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel tegen verkoudheidsklachten bij volwassenen. Knoflook bevat bioactieve zwavelverbindingen met immuunmodulerende eigenschappen die ontstekingsroutes bij astma beïnvloeden. Het vermindert oxidatieve stress, verlaagt de productie van pro-inflammatoire cytokinen zoals IL-5 en kan de activiteit van ILC2-cellen reguleren. Door de expressie van IL-33 en IL-25 te onderdrukken, helpt knoflook bij het verminderen van eosinofiele ontsteking en mucusproductie. Daarnaast heeft het antimicrobiële en antivirale effecten, wat astma-exacerbaties kan voorkomen. Knoflook kan een natuurlijke en medicijnbesparende aanvulling zijn op de behandeling van astma, vooral bij steroïdresistente vormen, maar verder onderzoek is nodig om de therapeutische potentie verder in kaart te brengen.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Bataduwaarachchi, V. R., Liyanage, D. C. J., Hansanie, S. M. N., Perera, H. D. S. M., & D'Cruz, L. G. (2025). Therapeutic potential of Garlic (Allium sativum L.) on new models of asthma immune pathobiology: A review. Phytomedicine Plus, 100749.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter