Kruiden voor een goede psychische gezondheid tijdens Covid-19

18 Jan, 2021

Verschillende onderzoeken hebben inmiddels laten zien dat de Covidpandemie vaak negatieve gevolgen heeft op de psychische gezondheid van verschillende bevolkingsgroepen, waaronder zorgverleners, mensen die een ernstige SARS-CoV-2-infectie hebben doorgemaakt en mensen die vanwege de lockdown in sociale isolatie terecht zijn gekomen. In een mini-review zijn fytotherapeutische mogelijkheden beschreven die de psychische gezondheid kunnen ondersteunen tijdens infectieziekten. Hierbij is een focus gelegd op klachten zoals emotionele stress, angst en depressieve gevoelens.

Planten die genoemd worden en waarvan hun werking kort omschreven wordt, zijn onder andere kamille, lavendel, passiebloem, saffraan, Panax ginseng, Rhodiola rosea, roos en Scutellaria lateriflora. De onderzoekers geven aan dat een psychische belasting zich tevens kan uiten in lichamelijke problemen en dat zorgverleners daar bedacht op moeten zijn. Het gaat met name om symptomen als spierspanning, hoofdpijn, verhoogde hartslag, buikpijn, prikkelbaarheid, concentratiestoornissen en slaapproblemen. Als dergelijke symptomen optreden, zou ondersteuning met een fytotherapeuticum in het bijzonder op zijn plaats zijn.

De Engelstalige publicatie met alle kruidensuggesties kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Shahrajabian MH, Sun W, Soleymani A, Cheng Q. Traditional herbal medicines to overcome stress, anxiety and improve mental health in outbreaks of human coronaviruses. Phytotherapy Research 2020;1–11.