Natuurvoeding de keuken in

06 Feb, 2024

Door Marion Pluimes

Praten over gezond eten is één ding, het ook werkelijk bereiden en opeten, dáár zit de winst. We kennen het allemaal, heel Instagram staat vol met aanlokkelijke gerechten en we bingen elk kookprogramma. Overal komen we dus lekkere recepten tegen, maar welke kiezen we? Welke gerechten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond? Natuurvoeding biedt een leidraad om te kiezen voor een gezond, gevarieerd én lekker eetpatroon. Marion Pluimes legt uit wat natuurvoeding is en hoe u uw cliënten kunt enthousiasmeren om hiervoor te kiezen.

Een eetpatroon is voor iedereen een intieme aangelegenheid. Uw cliënt kan er trots op zijn of onverschillig over zijn, of zich ervoor schamen. In ieder geval kan het veranderen van dagelijkse eetgewoonten een grote uitdaging zijn. Deze gewoonten zijn een bekende weg, iets nieuws proberen is spannend en vraagt aandacht. Als een aanpassing in het voedingspatroon voor de gezondheid noodzakelijk of gewenst is dan kan dat de motivatie vergroten.

Per aspect van de natuurvoeding gaan we dieper in op waarop u let. Puur is bijvoorbeeld kiezen voor volkoren graanproducten, volvette zuivel, extra vierge oliën en van de zoetmiddelen (beperkt) de ongeraffineerde varianten. De producten met conserveermiddelen en E-nummers laat u voor wat ze zijn. Praktisch betekent dit bijvoorbeeld geen witte maar volkoren macaroni/rijst, geen wit of bruinbrood maar volkorenbrood, geen magere maar volle yoghurt, roomboter in plaats van margarine en geen kristalsuiker of rietsuiker maar appelstroop. Vers gaat over de groenten en fruit van het seizoen en zoveel mogelijk uit de regio. Vaak gaat er een wereld open als iemand volgens de richtlijnen van de natuurvoeding gaat eten. Kiezen voor eerlijke natuurvoeding betekent kortweg een bijdrage leveren aan de gezondheid van aarde, plant, dier en mens.

www.thelofflychef.nl
www.groenekookacademie.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 32 in OrthoFyto 1/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.