Bepalen bacteriën in Echinacea afweerkracht?

05 Dec, 2017

Variaties in het soort bacterie en de hoeveelheid van bacteriën in Echinacea planten bepalen mogelijk de werking van Echinacea bij infecties.

Een groeiende hoeveelheid literatuur suggereert dat de aanwezigheid van diverse soorten bacteriën in Echinacea planten de werking van het kruid beïnvloeden. Ze bepalen in hoeverre het kruid het immuunsysteem verbetert en infectieziekten als verkoudheid bestrijdt. Zowel de soorten bacteriën als de hoeveelheid bacteriën in de planten kunnen bijdragen aan verschillen in deze effecten. De studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Mississippi en ondersteund door het National Centre for Complementary and Integrative Medicine werd gepubliceerd in het tijdschrift Planta Medica (Haron 2016).

De onderzoekers werkten met extracten van Echinacea purpurea van commerciële kwekers, en met vers geoogste planten (gekweekt in kassen of groeiend in het wild). Het onderzoeksteam beoordeelde de macrofaagactiviteit van de verschillende plantmaterialen. Ze ontdekten dat, zowel in het verse materiaal als in de commerciële extracten, deze afhankelijk was van het soort bacterie in de plant en de hoeveelheid bacteriën in de plant. Vervolgens beoordeelden ze welke soorten bacteriën verantwoordelijk waren voor verhoogde of verminderde macrofaagactiviteit van de extracten.

Er werden 38 verschillende soorten bacteriën gevonden , waarvan de Proteobacterie de meest voorkomende was. Deze bacteriesoort bleek de sterkste macrofaagactivator te zijn. Onderzoekers wijzen op het gegeven dat de uitkomsten van hun studie zouden kunnen verklaren waarom de uitkomsten van onderzoek naar Echinacea inconsistent zijn; in klinisch onderzoek blijkt Echinacea soms wel en soms weer niet te werken.

Bron:
Haron MH, Tyler HL, Pugh ND, et al. Activities and prevalence of Proteobacteria members colonizing Echinacea purpurea fully account for macrophage activation exhibited by extracts of this botanical. Planta Medica. 2016;82(14):1258-1265.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter