Darmmicrobioomsamenstelling afhankelijk van zestig voedingsfactoren

02 Jan, 2017

Door: Fleur Kortekaas

Alles wat je eet of drinkt, is van invloed op je intestinale bacteriën, en heeft daardoor impact op je gezondheid. Dit is onlangs bevestigt door een grootschalige studie van de Universiteit van Groningen. Geneticus Cisca Wijmenga deed onderzoek naar de invloed van voedsel en medicijnen op de bacteriële diversiteit in de menselijke darm. Het gezaghebbende tijdschrift Science publiceerde onlangs de resultaten van deze unieke studie (Zhernakova et al., 2016).

Onderzoekers verzamelden ontlastingsmonsters van meer dan 1100 deelnemers aan het programma LifeLines, dat zicht houdt op de gezondheid van 165.000 inwoners van Noord-Nederland. De monsters werden gebruikt voor het analyseren van het totale DNA- profiel van alle darmbacteriën en andere organismen die in de darm leven. Naast ontlasting werd informatie verzameld over dieet, medicijngebruik en de gezondheid van de deelnemers.

De uitgebreide DNA analyse van het darmmicrobioom maakte het onderzoekers mogelijk de samenhang tussen de variatie in het darmmicrobioom met verschillende voedingsfactoren vast te stellen. Dat blijken er vele te zijn; zestig verschillende voedingsfactoren werden ontdekt. Wijmenga vertelt; ‘Mensen die regelmatig yoghurt of karnemelk consumeren hebben een grotere diversiteit van darmbacteriën. Koffie en wijn kunnen de diversiteit ook verhogen, terwijl volle melk of een calorierijke voeding deze juist verlagen’.

Wat de invloed van deze verschuiving betekent voor de gezondheid, is nog niet vast te stellen, maar overduidelijk is dat een grotere variatie in het darmmicrobioom goed is voor de gezondheid. Verder blijken 19 veelgebruikte medicijnen de diversiteit van het microbioom negatief te beïnvloeden. Voorbeelden zijn maagzuurremmers, antibiotica en het diabetesmiddel metformine.

Wijmenga benadrukt, ‘Ziekte treedt vaak op als het resultaat van vele factoren. Deze factoren, zoals genen of leeftijd, zijn dingen die je niet kunt veranderen. Maar je kunt de diversiteit van je microbioom wel aanpassen via voeding of medicijngebruik. Als we begrijpen hoe dit werkt, zal het nieuwe behandelperspectieven bieden’.

Bron:
Zhernakova, A., Kurilshikov, A., Bonder, M. J., Tigchelaar, E. F., Schirmer, M., Vatanen, T., … Fu, J. (2016). Population-based metagenomics analysis reveals markers for gut microbiome composition and diversity. Science, 352(6285), 565–569.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter