Darmslijmvlies postoperatief beschermd door probiotica

04 Oct, 2016

Uit eerder onderzoek blijkt dat probiotica (of synbiotica) diarree en chronische darmontstekingen gunstig beïnvloedden, omdat ze de barrièrefunctie van het darmslijmvlies herstellen. Maar of deze verbetering van het darmslijmvlies ook plaatsvindt bij patiënten met darmkanker is onduidelijk. Onderzoekers voerden daarom een meta-analyse uit naar studies waar postoperatief probiotica bij darmkanker patiënten in werden toegepast. Ze keken in het bijzonder naar de gastro-intestinale integriteit van het darmslijmvlies (Liu, Jiang, Zhou, Song, & Zhang, 2016).

Zeventien studies, met 1242 patiënten werden geselecteerd voor de meta-analyse. Significante effecten werden gevonden in lactulose/mannitol ratio’s (gestandaardiseerd gemiddelde verschil 3.83, P = = 0,001) en in Bifidobacterium /Escherichia ratio’s (gestandaardiseerd gemiddelde verschil 3,91, P = = 0.000). Beide ratio’s zijn een maat voor de doorlaatbaarheid van de darm. Voor andere indicatoren van de darmintegriteit (occludine, bacteriële translocatie, niveaus van secretoir IgA en C-reactive protein- CRP-) werden bovendien significante verbeteringen gevonden. Er werd geen verschil geconstateerd voor de ontstekingsindicator interleukine 6.

Onderzoekers concluderen op basis van hun bevindingen dat probiotica de fysische en biologische barrière van de intestinale mucosa effectief kunnen beschermen bij patiënten met een colorectaal carcinoom na een operatie.

Het hele artikel is hier in te zien.

Bron:
Liu, D., Jiang, X.-Y., Zhou, L.-S., Song, J.-H., & Zhang, X. (2016). Effects of Probiotics on Intestinal Mucosa Barrier in Patients With Colorectal Cancer after Operation: Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Medicine, 95(15), e3342. http://doi.org/10.1097/MD.0000000000003342

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter