DHA supplementen vertragen progressie naar Alzheimer in ApoE-4 dragers

27 februari 2017

Onderzoeker Dr. Yassine, endocrinoloog van de Keck School of Medicine Universiteit van Zuid- Californië, Los Angeles stelde op basis van extensief literatuuronderzoek een review op. Uit zijn publicatie in het JAMA Neurology blijkt dat inname van hoge doses DHA de progressie naar de ziekte van Alzheimer zouden kunnen vertragen in ApoE-4-dragers (Yassine et al., 2017).

Het eiwit dat door het ApoE gen wordt geproduceerd, transporteert vetten en cholesterol via het bloed naar verschillende delen van het lichaam. Dragers van het zogenaamde ApoE-4 gen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer dan zij die de andere versies van dit gen dragen. Dit allel is aanwezig in 20% van de bevolking, maar in ongeveer 50% van patiënten met Alzheimer. Ook blijkt dat dragers van het ApoE-4 gen de ziekte op jongere leeftijd ontwikkelen.

Docohexaeenzuur (DHA) is een essentieel lange-keten omega-3 meervoudig onverzadigd vetzuur en wordt gevonden in vis. Het vormt zenuwsynapsen, beperkt de productie van amyloïde afzetting en helpt hersencellen schadelijke amyloidpeptiden te elimineren.

In dieren met het ApoE-4 gen kan DHA de ontwikkeling in Alzheimer stopzetten. Uit een meta-analyse van observationeel onderzoek blijkt dat het eten van een portie vette vis in de week beschermt tegen Alzheimer (relatief risico 0.93; 95% BI 0.90 – 0.95; P = .003). Deze meta-analyse betrof 21 studies met in totaal 181,580 deelnemers. Opmerkelijk gegeven in deze studie was dat het eten van meer vis niet tot heel veel extra bescherming leidde.

Waarom DHA suppletie meer kans van slagen heeft bij ApoE-4-dragers is niet helemaal duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat bij ApoE-4 dragers een versnelde (katabole) afbraak van DHA in de lever plaatsvindt en er sprake is van een defecte overdracht van DHA naar de bloed-hersenbarrière . Dit leidt tot een functioneel DHA-tekort in het brein.

Vele studies wijzen inmiddels uit: bij reeds aanwezige Alzheimer heeft visoliesuppletie geen zin. Maar als er DHA in een vroeger stadium van cognitieve achteruitgang wordt gesuppleerd, specifiek bij dragers van het ApoE-4 gen, blijkt er wel bescherming mogelijk tegen het ontstaan van neurodegeneratie.

Bron:
Yassine, H. N., Braskie, M. N., Mack, W. J., Castor, K. J., Fonteh, A. N., Schneider, L. S., … Chui, H. C. (2017). Association of Docosahexaenoic Acid Supplementation With Alzheimer Disease Stage in Apolipoprotein E ε4 Carriers. JAMA Neurology.