De etherische olie van roos en lavendel vertragen neurodegeneratie

19 Jun, 2017

De geuren van de zomer lijken volop uitgebarsten; de roos en lavendel bloeien en verspreiden hun heerlijke geuren. Deze geuren gebruikt men van oudsher om te kalmeren bij nerveuze onrust en klachten die verband houden met ons zenuwstelsel.

De basis voor dergelijke tradities wordt steviger nu publicaties uitwijzen dat terpenen en flavonoïden uit de aromatische olie krachtige beschermers zijn van neuronen. De antioxidante kracht van de Rosa damascena en de Lavendula angustifolia is vergelijkbaar met die van vitamine C.

L-dopa is de aangewezen behandeling bij de ziekte van Parkinson. Helaas is L-dopa ook neurotoxisch. De olie van de roos en lavendel beschermt de zenuwcel tegen de toxiciteit van L-dopa, zo blijkt uit Bulgaars onderzoek van de Trakia Universiteit (Nikolova et al., 2016).

De neuroprotectieve effecten van polyfenolen en terpenen zijn gebaseerd op hun vermogen om de bloed -hersenbarrière te kunnen passeren om daar ter plekke pathologisch hoge concentraties vrije radicalen weg te vangen.

Het hele onderzoek is hier in te zien.

Bron:
Nikolova, G., Karamalakova, Y., Kovacheva, N., Stanev, S., Zheleva, A., & Gadjeva, V. (2016). Protective effect of two essential oils isolated from Rosa damascena Mill. and Lavandula angustifolia Mill, and two classic antioxidants against L-dopa oxidative toxicity induced in healthy mice. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 81, 1–7.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter