Extra visolie voorkomt astma

30 januari 2017

Door: Fleur Kortekaas

Het is een bekend advies van orthomoleculair werkend therapeuten om zwangere vrouwen visolie, of korteketen omega-3-vetzuren uit lijnzaad of walnoot, voor te schrijven. Onlangs becijferde een grootschalige studie de exacte gezondheidsvoordelen van visoliesuppletie als het gaat om het verminderen van het risico op astma.

Hun conclusie luidde dat suppletie van 2.4 gram lange keten omega-3-vetzuren (onder meer EPA en DHA uit visolie) het risico op een vasthoudende piepende ademhaling of astma met een derde omlaag brengt (16.9% visoliegroep, versus 23.7% controlegroep, hazard ratio, 0.69; 95% BI, 0.49 tot 0.97; P=0.035). Bij vrouwen met een tekort aan omega-3 vetzuren, loopt deze risicoreductie zelfs op tot 54% (17.5% versus 34.1%, hazard ratio, 0.46; 95% BI, 0.25 tot 0.83; P=0.011). Kort gezegd; van de tien kinderen die astma zouden krijgen, wordt door visoliesuppletie aan hun zwangere moeders met een tekort aan omega 3, astma bij vijf van die kinderen voorkomen (Bisgaard et al., 2016).

Op dit moment heeft een op de vijf jonge kinderen astma of een aan atopie verwante klacht. Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen en Waterloo vroegen zich af of dit voorkomen kon worden. De studie, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, schreef 736 vrouwen gedurende het derde trimester van de zwangerschap visolie of placebo (olijfolie) voor.

De onderzoekers maten EPA- en DHA-gehalten in het bloed van 695 Deense zwangere vrouwen op 24 weken zwangerschap en een week na de bevalling. Zij volgden vervolgens de gezondheidstoestand van ieder deelnemende kind gedurende vijf jaar (dat is de leeftijd waarop astma klinisch kan worden vastgesteld). De infectiegevoeligheid van de luchtwegen, de ernst van de astma als deze toch ontstond en de incidentie van atopie en eczeem werden ook gemonitord. De weerstand van kinderen verbeterde wel (31.7% vs. 39.1%; hazard ratio, 0.75; 95% CI, 0.58 tot 0.98; P=0.033), maar eczeem, de ernst van toch ontstane astma en de atopische aanleg veranderde helaas niet.

Het is bekend dat de omega 3 vetzuren uit visolie de immuunrespons al in een zeer vroeg stadium reguleren. Professor Hans Bisgaard concludeert op basis van de resultaten van deze studie dat er een zeker en groot verband is tussen de ontstekingsremmende werking van visolie, de te lage inname van omega-3-vetzuren in onze voeding en de toename in de incidentie van astma.

Het gebruik van visoliesupplementen gedurende de zwangerschap zou een eerste behandeloptie voor het voorkomen van astma moeten zijn, stelt de onderzoeksgroep van Bisgaard.

Bron:
Bisgaard, H., Stokholm, J., Chawes, B. L., Vissing, N. H., Bjarnadóttir, E., Schoos, A.-M. M., … Bønnelykke, K. (2016). Fish Oil-Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. The New England Journal of Medicine, 375(26), 2530–9.