Finse studie meldt lager risico op dementie door sauna

02 Jan, 2017

Door: Fleur Kortekaas

Frequent gebruik van de sauna kan het risico op dementie verminderen, zo meldt een recente studie uit Finland. Des te meer saunabaden, des te lager het risico. Mannen die 4 – 7 keer per week een saunabad nemen hebben 65% minder kans te worden gediagnosticeerd met dementie of de ziekte van Alzheimer ten opzichte van degenen die eenmaal per week een saunabad nemen.

De effecten van sauna op het risico van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie werden bestudeerd in de Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD), waarbij meer dan 2.000 mannen van middelbare leeftijd die in het oostelijke deel van Finland wonen, gedurende een periode van 20 jaar werden gevolgd.

De resultaten van eerdere analyses van dit KIHD-onderzoek brengen saunabezoek in verband met een aanzienlijk lagere kans op een hartaanval, beroerte en andere hart- en vaatziekten. Mannen die vaak de sauna bezoeken leven langer. Volgens hoofdonderzoeker professor Jari Laukkanen, kan het gebruik van de sauna zowel hart als brein beschermen, maar hoe deze bescherming tot stand komt is nog onvoldoende duidelijk. Het is echter wel zo dat een gezond hart en bloedvatstelsel de hersenen beschermen. De ontspanning en het algehele gevoel van welzijn tijdens een saunabad kan ook een positieve rol spelen.

Het artikel wordt binnenkort hier beschikbaar gesteld.

Bron:
Tanjaniina Laukkanen, Setor Kunutsor, Jussi Kauhanen, Jari Antero Laukkanen. Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer’s disease in middle-aged Finnish men. Age and Ageing, December 2016

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter