Heemstwortel

7 november 2017

Heemstwortel (Althea officinalis) werkt verzachtend en hoestbedarend voor de luchtwegen. Het kruid komt het beste tot haar recht bij droge irritatie van de slijmvliezen en wordt veel verwerkt in kruidensiropen. Slijmstoffen in heemst werken verzachtend en neutraliseren bovendien het maagzuur. Evenals het de droogte van de slijmvliezen vermindert, beschermt het de slijmvliezen van maag en darmen.

Het traditionele gebruik van kruiden wordt tegenwoordig steeds vaker geverifieerd door wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt oude kennis verenigt met nieuwe inzichten. Onderzoek naar de heemstwortel laat zien dat heemstextract een milde antibacteriële werking heeft en vanuit die optiek goed als mondwater is te gebruiken.

Heemst remde de groei van de bacterie Streptococcus mutans, welke bijdraagt aan gaatjes en paradontale aandoeningen. Heemst bleek dit niet zo sterk te doen als penicilline of een ander synthetisch mondspoelmiddel chloorhexidine. Wat uit deze studie wel naar voren kwam is dat heemst selectief de Streptococcus bestrijdt, zonder de in de darm voorkomende probiotische bacterie Lactobacillus acidophillus te doden.

Heemst remde wel de groei van de Lactobacillus, maar niet zo sterk als de penicilline en de chloorhexidine. Heemst is door deze eigenschappen dus ook geschikt om te gebruiken als darmflorasparend mondspoelmiddel (Haghgoo, Mehran, Afshari, Zadeh, & Ahmadvand, 2017.)

Bron:
Haghgoo, R., Mehran, M., Afshari, E., Zadeh, H. F., & Ahmadvand, M. (n.d.). Antibacterial Effects of Different Concentrations of Althaea officinalis Root Extract versus 0.2% Chlorhexidine and Penicillin on Streptococcus mutans and Lactobacillus (In vitro). Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, 7(4), 180–185.