Hoge doses B6 in de vorm van pyridoxine kunnen ook B6-klachten veroorzaken!

12 Sep, 2017

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben de effecten van de verschillende vormen van vitamine B6, ook wel vitameren genoemd, onderzocht op het metabolisme en de vitaliteit van hersencellen. Daarbij werden ook de vitameren onderzocht die in voedingssupplementen wettelijk zijn toegestaan. Daaruit bleek dat pyridoxine in tegenstelling tot pyridoxaal-5-fosfaat een averechts effect had. De onderzoekers stellen dat het inactieve pyridoxine (dat nog in het lichaam omgezet moet worden in de actieve vorm) in een hoge dosis de in het lichaam actieve vorm pyridoxaal-5-fosfaat afremt. De conclusie van dit onderzoek is dat dit mechanisme zeer waarschijnlijk de oorzaak is van het feit dat een hoge dosis pyridoxine dezelfde neurologische klachten veroorzaakt als een vitamine B6 deficiëntie. Op basis van dit onderzoek zou het gebruik van pyridoxine als vitamine B6 in supplementen, zeker in een hoge dosis, en verrijkte voeding vermeden moeten worden.(Vrolijk et al., 2017)

Bronnen:
www.rivendell.eu
Vrolijk, M. F., Opperhuizen, A., Jansen, E. H. J. M., Hageman, G. J., Bast, A., & Haenen, G. R. M. M. (2017). The vitamin B6 paradox: Supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to decreased vitamin B6 function. Toxicology in Vitro, 44, 206–212.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter