Langdurig zitten in verband gebracht met atrofiëring brein

05 Jun, 2018

Langdurig zitten op middelbare leeftijd veroorzaakt atrofie van de hersenen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Met behulp van fMRI-beelden identificeerden onderzoekers sedentair gedrag als een belangrijke voorspeller van afname van de dikte van de mediale temporale hersenkwab (MTL). Langdurig bewegen, zelfs op intensief niveau, kan deze schadelijke effecten van zitten gedurende langere perioden niet compenseren (Siddarth, Burggren, Eyre, Small, & Merrill, 2018).

‘Het proces van atrofie en neurodegeneratie, dat is gekoppeld aan cognitieve achteruitgang, begint in de mediale temporale kwab. Hier worden neurologische prikkels in gang gezet die essentieel zijn voor de geheugenfunctie’, zo vertelt hoofdonderzoeker Siddarth van het Californische Semel Institute for Neuroscience. Zij is van mening dat minder zitten door volwassenen en ouderen meer nadruk zou moeten krijgen in volksgezondheidsbeleid. Ze hoopt dat het onderzoek mensen inspireert om voor het brein gezonde gewoontes te ontwikkelen, zodat breinatrofie voorkomen wordt. Dat kan bijvoorbeeld door ieder half uur tot uur dat je zit een pauze van vijf minuten te nemen om te staan of wandelen.

De bevindingen uit dit onderzoek komen bovenop het groeiende bewijs dat veel bewegen bescherming biedt tegen de ontwikkeling van dementie en de ziekte van Alzheimer.

Bron:
Siddarth, P., Burggren, A. C., Eyre, H. A., Small, G. W., & Merrill, D. A. (2018). Sedentary behavior associated with reduced medial temporal lobe thickness in middle-aged and older adults. PLOS ONE, 13(4), e0195549.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter