Minder fecaal sIgA bij baby’s van moeders met een depressie

13 februari 2018

Baby’s van moeders met depressieve symptomen lijken lagere concentraties fecaal secretoir immunoglobuline A (sIgA) te hebben. Dit predisponeert hen voor een hoger risico op allergische ziektes. Zelfs borstgevoede baby’s van moeders met depressieve klachten bleken lagere niveaus van sIgA te hebben.

SIgA is bepalend voor de inregeling en de opbouw van de afweer van het kind. Het hecht zich stevig in de darmwand en is rijkelijk vertegenwoordigd in het slijm dat geproduceerd wordt door het darmslijmvlies. Hier beschermt en desinfecteert sIgA en houdt het infecties op afstand, zowel bij kinderen als bij volwassenen.

Canadese kinderartsen onderzochten de ontlasting van 403 baby’s. Voorafgaand aan en na de bevalling hadden de moeders een test ondergaan om te meten of en zo ja in welke mate zij depressief waren. Kinderen van moeders die rondom de bevalling te kampen hadden gehad met depressieve gevoelens, liepen een drie keer zo hoge kans op te lage sIgA-niveaus in vergelijking met de baby’s van moeders die zich goed voelden rond de bevalling.

Uit dierstudies is bekend dat het darmmicrobioom ongunstige veranderingen ondergaat gedurende stressvolle periodes. Bij mensen is die relatie nog niet helemaal ontrafeld. Deze studie is een van de eerste die verbanden legt tussen stress die rond de bevalling wordt ervaren en de invloed op de darmconditie van de baby (Kang et al., 2018).

Bron:
Kang, L. J., Koleva, P. T., Field, C. J., Giesbrecht, G. F., Wine, E., Becker, A. B., … Kozyrskyj, A. L. (2018). Maternal depressive symptoms linked to reduced fecal Immunoglobulin A concentrations in infants. Brain, Behavior, and Immunity, 68, 123–131.