Minder huilen bij babykoliek door Lactobacillus reuteri

16 Jan, 2018

Jonge baby’s met koliek blijken minder te huilen na suppletie met het probioticum Lactobacillus reuteri. Dit meldden Italiaanse kinderartsen van het academisch ziekenhuis van Turijn onlangs in het Journal of Pediatrics. Hun publicatie is gebaseerd op een dubbelblind, gerandomiseerde placebogecontroleerde studie (Savino, Garro, Montanari, Galliano, & Bergallo, 2018).

Nadat baby’s met koliek gedurende een maand dagelijks oraal L. reuteri (DSM 17938, dosering 1 × 108 kolonievormende eenheden) kregen, halveerde de tijd dat de kinderen gemiddeld per dag huilden. Kinderen in de probioticagroep huilden gemiddeld 75 minuten, in vergelijking met kinderen in de controlegroep, die dagelijks 148 minuten huilden.

Door de behandeling met de darmbacterie nam het gehalte calprotectine in de ontlasting van de baby’s af. Bij darmontstekingen is het gehalte aan dit eiwit in de ontlasting verhoogd. Het is een indicatie dat neutrofiele cellen van het immuunsysteem de darmbarrière infiltreren. Na de behandeling bleek bovendien dat een gunstige immuunrespons door T-cellen op het gehele darmmicrobioom was ontstaan.

Ook artsen van de Universiteit van Houston (Texas) publiceerden in december onderzoek naar Lactobacillus reuteri. Hieruit bleek de veiligheid van deze probiotische bacteriestam bij zeer jonge kinderen (vanaf drie weken oud), ook als er sprake is van neutropenie. Opmerkelijk is de in die studie gevonden placeborespons van 66 procent. Deze groep stelde geen vermindering van huiltijd vast, de dosering die in dit onderzoek werd gebruikt was 5 x 108 kolonievormende eenheden. Wel nam ook in deze studie fecaal calprotectine af (Fatheree et al., 2017).

Bronnen:
Savino, F., Garro, M., Montanari, P., Galliano, I., & Bergallo, M. (2018). Crying Time and RORγ/FOXP3 Expression in Lactobacillus reuteri DSM17938 -Treated Infants with Colic: A Randomized Trial. The Journal of Pediatrics, 192, 171–177.e1.

Fatheree, N. Y., Liu, Y., Taylor, C. M., Hoang, T. K., Cai, C., Rahbar, M. H., … Rhoads, J. M. (2017). Lactobacillus reuteri for Infants with Colic: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. The Journal of Pediatrics, 191, 170–178.e2.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter