Nieuwe Belgische Voedingsrichtlijn van kracht

10 oktober 2017

In België bracht het Vlaams Instituut Gezond Leven eind september de nieuwe voedingsrichtlijn uit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding en gaf die weer in een voedingsdriehoek. Het doel van het Instituut is richtlijnen te geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is.

Het resultaat is een realistisch model dat past in de Vlaamse eetcultuur en dat handvatten geeft om duurzamere keuzes te maken. Onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen staan bovenaan, boven dierlijke en bewerkte producten. Namen groente, fruit en peulvruchten in de oude driehoek maar een kleine plaats in, nu staan ze prominent bovenaan. Een belangrijke aanbeveling: hoe minder bewerkt hoe beter.

Voor een gezondheid in evenwicht, werkt de voedingsdriehoek volgens deze drie uitgangspunten:

  • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding.
  • Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk.
  • Verspil geen voeding en matig je consumptie.

Meer informatie is hier te vinden.

Graag attenderen wij u op het door het Instituut beschikbaar gestelde achtergrond document voor professionals in de voeding, over de totstandkoming van de voedingsrichtlijn. Het Instituut beschrijft daarin een holistische visie op preventie van ziekte door voeding. Klik hier voor dat document.