Nikkelallergie en glutenovergevoeligheid gaan vaak samen

14 augustus 2017

Het is waarschijnlijk de moeite waard om bij cliënten die gevoelig zijn voor gluten ook navraag te doen naar een nikkelcontactallergie. Deze vorm van contactallergie blijkt namelijk vaak samen te gaan met een glutenovergevoeligheid, en verergert de irritatie van slijmvliezen bij hiervoor gevoelige patiënten (D’Alcamo et al., 2017).

Een contactallergie voor nikkel komt veel voor. Nikkel is tevens een bestanddeel van tarwe. Een systemische nikkelallergie kent bovendien dezelfde symptomen als die van een spastisch colon.

Daarom onderzocht D’Alcamo de prevalentie van een nikkelcontactallergie onder een populatie mensen met niet door coeliakie veroorzaakte glutenovergevoeligheid (non-celiac-wheat-sensitivity).

Een nikkelallergie bleek twee keer zo vaak voor te komen bij mensen gevoelig voor gluten in vergelijking met mensen met niet door gluten veroorzaakte darmklachten. Glutenovergevoelige deelnemers met een contactallergie voor nikkel vertonen bovendien een explicietere slijmvliesreactie op tarwe te opzichte van glutenovergevoeligen die geen nikkelallergie hebben.

Bron:
D’Alcamo, A., Mansueto, P., Soresi, M., Iacobucci, R., Blasca, F., Geraci, G., … Carroccio, A. (2017). Contact Dermatitis Due to Nickel Allergy in Patients Suffering from Non‐Celiac Wheat Sensitivity. Nutrients, 9(2), 103.